Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Červený kakadu (komédia/dráma, SRN, 2006)
Dvojka, Pondelok, 22:50
Dramatický príbeh ľúbostného trojuholníka sa odohráva na jar roku 1961, v čase, keď bol postavený Berlínsky múr a rokenrol sa definitívne stal nebezpečným artiklom západného kapitalizmu. V tejto zložitej dobe dvadsaťročný Siggi prichádza z vidieka do Drážďan. Má výtvarný talent, a tak sa mu podarí získať prácu maliara kulís v divadle. Spoznáva Luise, talentovanú mladú poetku, ktorej básne všetky oficiálne orgány odmietajú publikovať ako kontrarevolučné. Siggi sa do nej na prvý pohľad zamiluje a spoznáva život z novej strany. Zapadne do komunity, ktorá trávi večery v rokenrolovom klube Červený kakadu. Film Dominika Grafa má ambíciu nadviazať na reflexiu dejín komunistického režimu v Nemecku.


Manon od prameňa (dráma, Franc./Švajč./Tal., 1986)
ČT2, Utorok, 20:25
Desať rokov po tragickej smrti Jeana sa život v malej francúzskej dedinke v Provence ustálil, má pokojný rytmus a pôsobí idylicky. Farmár Cézar pestuje kvety a zavlažuje svoj pozemok vodou z prameňa, ktorý predtým nečestne získal. Je bezdetný, a tak nahovára svojmu synovcovi, aby si našiel nevestu. Mladík sa jedného dňa zamiluje do tančiacej Manon, dcéry zosnulého Jeana – netuší však, že Manon ako malá videla, kdo stál za smrťou jej otca a že sa rozhodla pomstiť. Druhá časť adaptácie románu Marcela Pagnola Živá voda prináša výraznú melodramatickú líniu, ktorá dokáže diváka hlboko zasiahnuť. Režiroval Claude Berri.

Dodatok (dráma, Poľsko 2002)
ČT2, Streda, 20:30
Hlavnými hrdinami krehkého, emocionálne ladeného filmu Krzysztofa Zanussiho sú študent medicíny Filip a krajčírka Hanka, s ktorými sme sa stretli vo filme Život ako smrteľná choroba prenášaná pohlavným stykom. Filip práve prežíva zložité obdobie, váha medzi náročnou prácou lekára a životom v kláštore. Túži pri tom po zladení viery so životom, po prepojení svojich ideálov s realitou dnešných dní. Nedokáže však nájsť jasnú odpoveď, a preto čaká na akési znamenie, ktoré stále neprichádza. Neuvedomuje si, že tým komplikuje život svojmu okoliu. Hanka, ktorá študuje na vysokej škole a privyrába si ako krajčírka, totiž trpí pocitom viny, že svojmu milovanému prekáža v ceste k sebarealizácii...


Hnus (triler/horor, VB, 1985)
ČT2, Štvrtok, 23:20
Je mladá, krásna, žiaduca a pomaly prepadá šialenstvu – Francúzka Carol žije momentálne  v Anglicku a pracuje v jednom prestížnom kozmetickom salóne. To prvé vidia a vedia všetci, o tom druhom nemá tušenie ani jej sestra, s ktorou obýva spoločný londýnsky byt. Nevie, že sa Carol nevie vyrovnať so svojím vzťahom k mužom, nevie, že máva strašné sny plné sexuálneho násilia, netuší, že aj v bdelom stave sa sestra začína zmietať v bezvýchodiskovom kruhu halucinácií. Jej odchod na dlho plánovanú cestu akoby pretrhol aj tú tenkú niť, čo pútala Carol k reálnemu svetu... Režisér Roman Polanski nakrútil štúdiu šialenstva – sugestívne zobrazenie duševného rozkladu mladej paranoičky.

Ragtime (dráma, USA, 1981)
Dvojka, Piatok, 23:00
Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje „banálny incident“. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku – auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije provokáciou a auto poškodí.  Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty... Adaptáciu svetoznámeho románu E. L. Doctorowa nakrútil režisér Miloš Forman.

Muž, ktorý vedel príliš málo (krimi-komédia, SRN/USA, 1997)
ČT1, Sobota, 21:00
Američan Wallace Ritchie, ktorý práve priletel do Británie, je pokojný. Keby tušil, do akej šlamastiky sa dostal, asi by mu stuhol úsmev na tvári. Lenže on si myslí, že všetko, čo sa okolo neho deje, je len súčasťou dobrodružnej hry z repertoáru Divadla života. Jeho predstavenia sa odohrávajú v reálnom prostredí, do ktorého je divák interaktívne vtiahnutý. A tak stojí Wallace pri telefónnej búdke na tmavej londýnskej ulici a čaká na zavolanie, ktoré ho vrhne priamo do bláznivej a nebezpečnej hry. Ešte že to chudák nevie! Zápletka filmu Jona Amiela je parafrázou známeho filmu Alfreda Hitchcocka Muž, ktorý vedel príliš mnoho.

Gejša (melodráma, USA, 2005)
Markíza, Nedeľa, 20:00
Príbeh sa odohráva v exotickom svete, ktorý si dodnes uchováva svoje čaro. Zachytáva obdobie pred druhou svetovou vojnou, keď je malé japonské dievčatko odtrhnuté od svojich chudobných rodičov, aby pracovalo ako gejša. Za pár rokov z nej vyrastie legendárna gejša Sayuri. Naučí sa, že gejša nesmie dať priechod svojej láske, snom a citom. Jej učiteľka, legendárna gejša Mameha, pozná hranice citov a naučí Sayuri, aby svoje ich držala pod kontrolou. Krásna a skúsená Sayuri síce očarí kohokoľvek, ale vnútri ju sužuje tajná láska k mužovi, ktorý je pre ňu nedosiahnuteľný. Režisér Rob Marshall zobrazuje „východný svet“ hollywoodskym spôsobom.


.tip .týždňa

Žiť (psychologická dráma, Japonsko, 1952)
Dvojka, Utorok, 22:05
Kedži Watanabe celý život pracoval ako úradník na tokijskej radnici. Za tridsať rokov vernej služby sa prepracoval až na miesto vedúceho oddelenia. Jeho celý život je len práca medzi štyrmi stenami kancelárie a vysoké stohy papiera na oboch stranách písacieho stola. Jedného dňa sa však pán Watanabe dozvie niečo, čo mu už nedovolí žiť svoj život tak ako predtým: je smrteľne chorý a zostáva mu nanajvýš šesť mesiacov života. Tvárou v tvár smrti začne sám sebe klásť otázky o zmysle existencie a rozhodne sa zanechať po sebe na svete stopu. Režisér Akira Kurosawa vytvoril dielo hlbokého humanizmu a porozumenia.
 
.teletipy  .dokumenty:

Národné
Dvojka, Pondelok, 17:10
Po 30 rokoch sa končí dostavba novej budovy určenej pre SND. Tak ako sťahovanie rodiny do nových priestorov prináša rôzne uhly pohľadu, tak aj sťahovanie divadelného súboru prináša množstvo aspektov, ktoré sú prinajmenšom zaujímavé a paradoxné, najmä ak ide o fenomén Národného divadla. Takáto udalosť zrejme má svoje opodstatnenie, aby sme ju zachytili nielen pre dnešok a zajtrajšok. Koncepcia dokumentu stojí na zachytení posledných okamihov v starých priestoroch a takisto prvé chvíle v novom divadle. Vo filme by nemal zaznieť súčasný politický podtón ani množstvo historických faktov – bude o rozhovoroch, emóciách a očakávaniach.

Madagaskar – v lesoch lemurov
Jednotka, Utorok, 08:50
Madagaskar, štvrtý najväčší ostrov na svete, je z biologického hľadiska ostrovom pokladov.
Je akýmsi kontinentom v malom – prírodnou archou, na ktorej dodnes prežili starobylé tvory.
Ostrov, na ktorom sa zastavil čas. Madagaskar je svetoznámy svojimi lemurmi. Sú hravé, milé a vzácne. Sú to tvory z inej doby, predkovia opíc. Prežili len na Madagaskare, v izolácii od zvyšku sveta a vyvinuli sa do mnohých druhov. Spolu s nemeckými prírodovedcami sa pozrieme, ako žijú, ako vychovávajú svoje mláďatá a ako sa im darí žiť na ostrove s inými vzácnymi živočíchmi.

Slovensko pre začiatočníkov
Dvojka, Streda, 20:00
Vo filme sa stretávame s jednotlivými predstaviteľmi prednovembrovej a ponovembrovej  generácie, ktorí hodnotia a mapujú svoje vnímanie a pocity z dnešnej doby. Dokumentárny film Martiny Diosi Slovensko pre začiatočníkov vychádza z rozsiahleho sociologického prieskumu, ktorý vykonala agentúra Publicit a Knut. Podľa mentality, spôsobu života a najmä podľa vzťahu k hodnotám a okoliu rozdelili autori výskumu Slovákov do 10 najcharakteristickejších povahových typov. Každý z nich reprezentuje inú vekovú a sociálnu vrstvu, každý z nich má jedinečný pohľad na svet okolo seba.

Vlky v Nemecku
Jednotka, Štvrtok, 08:55
V roku 1995 prešiel jeden poľský vlčí samec na druhý breh hraničnej rieky Nisy do Nemecka. Keď ho nasledovala aj samica, začal sa návrat vlkov do Nemecka 150 rokov po ich vyhubení.. Narodili sa im mláďatá. Prírodovedci sú nadšení, menej verejnosť. Najmä po tom, ako sa našlo niekoľko uhynutých oviec. Rozprávka o „zlom vlkovi“ podnecuje strach a starý známy pohon na neho znova ožíva. Navyše sa objavili vlky – krížence so psami, ktoré by ďalším množením ohrozili čistokrvnosť vlkov. Ministerstvo životného prostredia prechádza do ofenzívy a iniciuje diskusiu. Lebo skutočným vlkom v Nemecku opäť hrozí vyhynutie.

Dizajn: Telefón z bakelitu
Dvojka, Piatok, 18:50
Predmety každodenného používania môžu mať neobyčajný vývoj. Len tak je možné vysvetliť skutočnosť, že dizajn moderného telefónu bol dielom sochára, ovplyvneného kubizmom. Ide o telefónny prístroj, označovaný všeobecným popisným číslom DBH 1001, ktorý nakreslil a vymodeloval nórsky umelec Jean Heiberg v roku 1930. Tento telefón, originálny svojou kompaktnou formou a materiálom * bakelitom * sa zrodil z vôle švédskej spoločnosti Ericsson. Francúzsky dokumentárny seriál približuje dizajn zaujímavých vecí okolo nás.

Letecké katastrofy: Keď na palubu vstúpia teroristi
ČT2, Sobota, 15:05
Na Štedrý deň roku 1994 pristál ráno na letisku alžírskeho hlavného mesta Airbus 300 spoločnosti Air France. Mal sa zdržať len krátko – vysadiť pasažierov, natankovať a s novými pasažiermi čo najrýchlejšie odletieť späť do Francúzska. V Alžírsku totiž hrozila občianska vojna a „pôda“ tu bola skutočne horúca. Krátko pred odletom na palubu vstúpila štvorica mladých mužov vydávajúcich sa za policajtov. Údajná kontrola dokumentov skončila zastrelením skutočného alžírskeho policajného úradníka, ktorý bol v „nesprávnu chvíľu na nesprávnom mieste“. Falošní policajti totiž boli príslušníkmi teroristického islamistického komanda, ktorých cieľom bol Paríž.

Kiša
Dvojka, Nedeľa, 17:15
Potomkovia samurajov sú strážcami a poslednými uchovávateľmi starovekých techník boja a lovu, ktoré sa preslávili ako bojové umenia. Jedným z nich je majster Ogasawara, samuraj 31. generácie, ktorý učí cvičenie kisha, známejšie ako jabusame. Jeho predka už v roku 1187 vymenoval za učiteľa lukostreľby na koni prvý japonský šógun Minamoto Joritomo. Veľké nádeje vkladá do pokračovateľa rodu, svojho jediného syna Kjomota. Aj on sa predvádza kishu na tradičnej slávnosti, ktorá sa koná každoročne 16. septembra v Kamakure.


.tip .týždňa

Deti z Beslanu

Dvojka, Pondelok, 11:10
Obliehanie školy v Beslane čečenskými separatistami v septembri 2004 a zabitie stovky malých školákov bolo jednou z najstrašnejších udalostí uplynulých rokov. Britská dokumentaristka Ewa Ewart zobrazuje prostredníctvom sugestívnych obrazov a slov tých, ktorí zostali sirotami alebo prišli o rodinu či priateľov. Stávame sa svedkami 57-hodinového obliehania od počiatočných chvíľ až po zničujúce posledné hodiny, keď explodovali bomby pripevnené páskou o steny alebo visiace zo stropu. Deti vo veku od 6 do 12 rokov rozprávajú o udalostiach, ktoré ich obrali o rodiny, priateľov a nevinnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite