Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Témy, ktoré inde než v SND neuvidíte

.peter Scherhaufer .časopis .divadlo

Zmrazenie embryí na „horšie časy“, predĺženie života vkladaním čipov do tela človeka, genetický boj proti bolesti. 

To sú témy troch krátkych hier, ktoré tvoria najnovšiu inscenáciu SND Morálka 2000+.

Technologický pokrok v oblasti medicíny nezadržateľne napreduje, čím stavia ľudstvo pred nové morálne dilemy. Reaguje na ne aj SND, ktoré oslovilo dve režisérky a jedného režiséra mladej generácie, aby zinscenovali tri krátke autorské drámy, ktoré sa zaoberajú otázkami „novej morálky“. Všetky tri hry spája otázka biomedicíny a etiky. Na jednej strane tak medzi nimi vzniká určité prepojenie, na druhej strane však výber tém redukuje pojem „nová morálka“ práve na problematiku pokrokov v medicínskej vede. Našťastie sa všetky príbehy odohrávajú aj na vďačnej pôde zložitých rodinných vzťahov, ktorá poskytuje dostatok priestoru na vznik vypätých divadelných situácií. Hoci sú hry inteligentne premyslené, nesú silné témy, šťavnaté konflikty, nečakané zvraty či morálne dilemy, menej by bolo niekedy viac, čo platí najmä o istej miere moralizovania, ktorému sa ich autori nevyhli.

bez podpisu neodídem

Prvá hra má názov Construct your life a napísala ju scenáristka a dramatička Zuzana Dzurindová. Spomedzi všetkých troch funguje najlepšie. Je uveriteľná, ľudská aj vtipná, s prirodzene plynúcimi dialógmi. Jej hlavnou hrdinkou je žena (Zuzana Fialová), ktorá odcestuje do Írska za svojím bývalým priateľom (Ľuboš Kostelný), aby si od neho vypýtala povolenie vynosiť embryá, ktoré si kedysi obaja nechali zmraziť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite