Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marián Amsler: Pre mňa je dôležité byť angažovaný

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Umelecký šéf Astorky a divadelný režisér Marián Amsler mal minulý týždeň v SND premiéru hry Fanny a Alexander, čo je túto sezónu už jeho štvrtá, ale nie posledná.

V pondelok začína skúšať v Brne. Teší sa na leto.

Začal som učiť dramaturgov na VŠMU.

Chýbal im najmä prehľad o súčasných európskych režiséroch – to ma baví a to sledujem. Na seminároch veľa riešime politiku a súčasnú situáciu, mladých ľudí je na školách umeleckého typu dôležité formovať. Umenie sa dá ťažko naučiť, iba remeslo. Prežívali sme celé voľby, rozprávame sa, ako je možné, že dopadli, ako dopadli. Pre mňa je dôležité byť angažovaný – umenie nemôže vznikať odtrhnuté od reality, nemôže byť ostrovčekom, balzamom na dušičku, taká doba už nie je.

Keď sa skúšam hnevať, chcem kričať, nadávať, začnú sa mi smiať.

Lebo to neviem. Keď režírujem takú masu ľudí ako pri Fanny, je dôležité, aby sa pracovalo presne, nestrácal sa čas, nerobili sa zbytočnosti. Lepšie je o trištvrte na desať všetkým vysvetliť, čo je ich úlohou, racionálne, aby to pochopili, a o desiatej to vyskúšať, ako desať nula, nula začať ziapať po všetkých a vytvárať napätie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite