Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pravicová politika môže byť súcitná

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Nedávno si na mojom fejsbúku posťažoval kamarát – myslím, že to bol Martin Dubéci – že predvolebnej rétorike pravicových strán o dobre fungujúcom, efektívnom štáte ...

...chýbal apel na city a srdce.

Niečo na tom bude. Ktokoľvek sa podujme v najbližších rokoch vybudovať na Slovensku alternatívu súčasným politickým stranám – a je zjavné, že priestor na takúto alternatívu naľavo aj napravo od stredu existuje – mal by zo súcitu urobiť súčasť svojej politickej agendy.

Empatia s menej šťastnými, chudobnými, sociálne vylúčenými, či jednoducho s „bežným občanom“ býva tradičnou doménou ľavice – a to napriek tomu, že v podaní strany Smer máva pachuť neúprimnosti.

Ale ako ukázali Bushov program „súcitného konzervativizmu“, Cameronova „veľká spoločnosť“ či minuloročná kniha šéfa AEI Arthura Brooksa Konzervatívne srdce, na súcit nemá mať ľavica monopol. Pravičiari si predsa môžu pripísať k dobru práve zásluhy na poklese miery chudoby vo svete, ktorý je najdramatickejší v celej ľudskej histórii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite