Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo hovorí Panama

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Aféra Panama Papers poskytuje plastické zoznámenie sa so svetom a životom daňových rajov. A 2,7 terrabitu informácií predstavuje najrozsiahlejší únik informácií v histórii. 

Vhľad do prostredia, do ktorého bohatí z celého sveta presúvajú svoje legálne i nelegálne príjmy a majetky, aby sa tak vyhli daňovým autoritám svojich krajín, je výbušný. Detaily Panama Papers sú akoby zjavením, ktoré dáva celému škandálu či kauze zvýšenú politickú citlivosť. Celé odhalenie má príchuť cynického výsmechu smerom k menej zámožnej, no o to početnejšej časti populácie. Znie (samozrejme, zjednodušene) asi takto: Čím vyšší je príjem, tým nižšia je účasť jedinca na verejnom prerozdeľovaní.

Popri tomto jadre kauzy je celé to defilé odhalených politikov, bielych koní, podnikateľov či celebrít rôzneho druhu iba vedľajším produktom. Odlišnosť konzekvencií pre islandského premiéra (odstúpil a budú nové voľby) či Davida Camerona (ktorého čaká veľké vysvetľovanie s nejasným koncom) a z druhej strany napríklad pre Putina či členov čínskeho politbyra len dôrazne pripomína, že slobodné, alebo (čo je prípad Porošenka) slobodnejšie spoločnosti sú nepomerne lepšie vybavené na obranu pred korupciou, klientelizmom či rodinkárstvom ako neslobodné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite