Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie je voda ako voda

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Michalom Martikánom, ktorý hovorí o svojom vzťahu k Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka.

Rozhovor s Michalom Martikánom, ktorý hovorí o svojom vzťahu k Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka.

.ako vnímate areál?
Areál je neoddeliteľnou súčasťou úspechov slovenského vodného slalomu vo svete. Ako jedni z prvých na svete sme mali už v roku 1978 umelú slalomovú trať. Bol to vynikajúci základ pre stabilné tréningové podmienky na divokej vode. Som však presvedčený, že areál nie je len miestom na skvelý tréning pre športovcov, ale aj príjemným priestorom pre ľudí, ktorí si tam chodia oddýchnuť. Areál teda považujem za mestskú časť určenú nielen na vodný slalom. Podľa mňa je však ešte veľa nevyužitých možností,  ktoré by areál mohol ponúknuť nielen športovcom, ale aj verejnosti, napríklad v oblasti zázemia, služieb, vybavenia a podobne.

.nie je náš tridsať rokov starý areál nemoderný v porovnaní s inými vo svete?
Od roku 1972, keď bol postavený prvý vodnoslalomový areál v nemeckom Augsburgu, pribudlo na svete asi 34 nových umelých slalomových tratí a ďalšie trate, ktoré vznikli malou úpravou prírodných riek. Všetky sú rozdielne, s iným charakterom vody. Pred pretekmi si na nich treba zvykať vždy podľa obtiažnosti trate, charakteru vody, aj niekoľko dní či týždňov, aby sa pretekár cítil istejšie medzi bránkami. Takže porovnanie našej slalomovej trate s ostatnými je dosť komplikované, lebo každá je iná. Možno sú podobné len vizuálne. Ondrej Cibák napokon projektoval aj olympijskú  slalomársku trať v La Seu d? Urguell v Španielsku, dejisku barcelonskej olympiády. V roku 1996 bola dokončená ďalšia z jeho tratí v Čunove pri Bratislave, potom ďalší areál v Poľsku, kde boli v roku 1997 Majstrovstvá Európy juniorov. Tieto trate sa vizuálne dajú porovnať, ale voda v nich tečie vzhľadom na iné prekážky a množstvo vody veľmi rozdielne.

.vodný slalom ako olympijská disciplína dynamicky napreduje. Vyhovuje tomuto trendu areál v Liptovskom Mikuláši?
Náš areál, najmä v jarných mesiacoch, keď je dostatok vody vo Váhu, patrí medzi náročnejšie svetové trate. Prešiel mnohými zmenami a vyvíjal sa spolu s naším športom. Náročnosť slalomových tratí sa neustále zvyšuje, ako to bolo vidieť aj na ostatných olympijských hrách a určite by bolo vhodné na našom areáli nezaspať s jeho úpravami. Verím, že aj vďaka našim výsledkom z posledných štyroch olympiád sa bude výraznejšie pokračovať v príprave dôstojných tréningových podmienok pre nás a nových mladých pretekárov, ktorí by nás radi nasledovali. Ak sa tak stane, areál bude i naďalej patriť medzi najlepšie svetové strediská vodného slalomu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite