Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti Svet

.časopis .týždeň vo svete

Smer Biely dom
Barack Obama prijal nomináciu Demokratickej strany a stal sa oficiálnym kandidátom na úrad prezidenta USA. Rozhodol o tom konvent v Denveri. Obama si zároveň vybral senátora Josepha Bidena za kandidáta na úrad viceprezidenta a na konvente sa dočkal otvorenej podpory senátorky Clintonovej a celej demokratickej elity.
Vo svojom 40-minútovom prejave pred davom 80 tisícov podporovateľov hovoril najmä o ekonomike, vzdelaní a zdravotníctve. Nevyhol sa ani zahraničnej politike. „My sme stranou Roosevelta. My sme stranou Kennedyho. Nehovorte mi, že demokrati nebudú brániť túto krajinu,“ povedal Obama. Otvoril aj tému vlastenectva. „Dohodnime sa, že vlastenectvo nepatrí žiadnej strane. Mám rád túto krajinu tak ako vy a tak ako John McCain.“ Prisľúbil zníženie daní pre 95 percent pracujúcich rodín a koniec závislosti od ropy z Blízkeho východu do desiatich rokov. Vyjadril sa aj k Rusku, kde nevedel po gruzínskej vojne zaujať jednoznačný postoj a prisľúbil udržať „ruskú agresiu na uzde“.
Najväčšiu časť však venoval straníckemu vyhraneniu proti republikánom a McCainovi. Svojho protikandidáta spomenul viac ako 20-krát a spájal ho s nepopulárnym úradujúcim prezidentom. „John McCain hlasoval s Georgeom Bushom v 90 percentách prípadov. Senátor McCain rád hovorí o úsudku, ale povedzme si pravdu, čo hovorí o úsudku, keď si niekto myslí, že George Bush konal správne vo viac ako 90 percentách rozhodnutí ?“ pýtal sa Obama.  
Hoci v úvode a závere sa Obama snažil o zmierlivý a nadstranícky tón, na adresu McCaina, s ktorým chcel kedysi na jednej kandidátke stáť aj Joseph Biden, bol mimoriadne osobne útočný. Keď predstavoval populistickú časť svojho programu, o McCainovi povedal: „Nemyslím si, že John McCain sa o veci nezaujíma. On im nerozumie.“ Dôležitou časťou jeho reči boli aj útoky na byrokraciu a jej symbol – hlavné mesto Washington.
Obama sa, samozrejme, nevyhol svojmu osobnému príbehu, narážkam na Martina Luthera Kinga či oslave amerického sna, ktorý nazýval prísľubom. Napriek jeho nadaniu rečniť a vysokým očakávaniam sa však jedna zapamätateľná fráza z jeho reči bude hľadať ťažko. Kritici upozornili, že z „nadstraníckeho kandidáta“ je už vyfarbený liberál.
Obamu na jeho ceste tak čaká posledný cieľ: poraziť McCaina. Ten nezaprel humor a k nominácii mu poblahoželal slovami „dobrá práca senátor Obama“. Demokrati sa zhodli, že zvolili skvelého kandidáta. O tom, čo si myslia Američania, sa dozvieme v novembri.
.jd

Putinova doktrína v praxi
Rusko uznalo Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré vyhlásili nezávislosť od Gruzínska. Ruský prezident postup odôvodnil kosovským precedensom. Zatiaľ čo východní spojenci Ruska sú zdržanliví, západné štáty Moskvu kritizujú za porušenie medzinárodného práva. Rusko má iba dvoch spoľahlivých spojencov, svoju armádu a loďstvo, zvykol hovoriť cár Alexander III.
.jd

Ukrajina a EÚ
Týždeň pred summitom blokuje Berlín novú dohodu Únie s Ukrajinou. Okrem Nemecka je proti aj Belgicko. Zmluva mala potvrdiť, že budúcnosť Ukrajiny leží v Únii. Ukrajinskí diplomati sú nervózni a obávajú sa schopnosti Moskvy ovplyvniť východnú politiku EÚ. Nemecko, ako tradičný spojenec Ruska, tiež vetuje všetky návrhy sankcií voči Rusom po gruzínskej vojne.
.jd

Čína po starom
V ten istý deň, ako v Pekingu zhasol olympijský oheň, zatkol komunistický režim katolíckeho biskupa podzemnej cirkvi z provincie Žen-ding Juliusa Džiao Žigua. Sedemdesiattriročný biskup, ktorý vedie diecézu so stotisíc katolíkmi, si už v minulosti odsedel 15 rokov a od roku 1989 žil v domácej väzbe. Trest nasleduje po tom, ako biskup napriek zákazu slúžil omšu počas olympiády.
.jd

Nemecký pád?
Nemecká ekonomika vykázala v druhom štvrťroku pokles hrubého domáceho produktu o pol percenta, čo je prvý prepad od roku 2004. V poklese ekonomiky sa odráža slabšia súkromná spotreba, nižšie boli aj kapitálové investície. Napriek tomu bol však medziročný rast 3,1 percenta. Ekonómovia varujú, že by Nemecko mohlo upadnúť do stagnácie a vylúčiť nemožno ani recesiu.
.tg

Pápež proti Bruselu
Benedikt XVI. odmietol účasť na medzikultúrnom dialógu organizovanom Európskym parlamentom v Štrasburgu, kde majú vystúpiť lídri svetových náboženstiev. Oficiálnym dôvodom má byť jeho zaneprázdnenosť a zdravie. Londýnske Timesy špekulujú o iných dôvodoch: pápež, ktorý navštívil Sydney, Spojené štáty, chystá sa ako prvý pápež do arabskej krajiny a píše novú encykliku, chce svojou neúčasťou niečo povedať. Brusel a Rím sa vzďaľujú.
.jd


Knieža Schwarzenberg
Český minister zahraničných vecí má za sebou veľký týždeň. V konflikte na Kaukaze aktívne podporuje Tbilisi, v Prahe chce zorganizovať darcovskú konferenciu a navyše sa ešte stihol oženiť so svojou bývalou ženou. Kto by dával svet do poriadku, ak nie šľachta?

Gorki Aguila
Raul Castro sa bojí punku. Gorki Aguila, líder punkovej skupiny Porno Para Ricardo, bol zatknutý za práce na pripravovanom albume. Dôvod: spoločenská nebezpečnosť. Niekto by možno dal staršiemu Castrovi aj za pravdu, ale nie za texty, ktoré kritizujú komunizmus.

Jiří Paroubek
Predseda českých sociálnych demokratov pripúšťa jediný cieľ v nadchádzajúcich senátnych a krajských voľbách: ČSSD oboje voľby vyhrá. Strane má pomôcť najdrahšia kampaň v histórii, v rámci ktorej chcú „socdemáci“ rozdať milión ruží v straníckej oranžovej farbe.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite