Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kríza stredného veku je mýtus

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Hovorí sa o nej, akoby to bol nespochybniteľný jav. Kríza stredného veku. Má to byť tá etapa životnej cesty, keď človek cíti, ako mu odchádza mladosť, ...

... ako sa mu zužujú vyhliadky a ako sa blíži smrť. Tak sa odtrhnú z reťaze.

Niekto si kúpi červenú corvettu. Iný sa dopustí inej hlúposti. Ibaže je tu jeden problém. Na tomto klišé niet ani zrnka pravdy.

„V skutočnosti neexistujú dôkazy, že kríza stredného veku existuje, okrem pár menších pilotných štúdií, ktoré boli uskutočnené pred desiatkami rokov,“ píše Barbara Bradley Hagerty vo svojej novej knihe Life Reimagined (Nová predstava o živote). Zato však obrovské množstvo výskumov dokazuje, že po štyridsiatke a päťdesiatke síce môže dôjsť k istej pauze alebo preradeniu rýchlosti, ale že tento posun je „skôr radostný než hrozivý“.

Barbara Bradley Hagerty skúma niektoré črty, čo spájajú ľudí, ktorí sa v strednom veku znovu zrodia. Zbavia sa rutiny, lebo v ich očiach reprezentuje smrť. V živote volia skôr zmysel než šťastie, lebo vedomie zmyslu znižuje aj riziko alzheimera. Vzťahy presúvajú do popredia, pretože kariéra u nich často stráca na dôležitosti.

Kniha Life Reimagined ukazuje obraz stredného veku, ktorý vôbec nie je pochmúrny a nezahŕňa spomaľovanie. Stredný vek vyzerá skôr ako druhá veľká fáza rozhodovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite