Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kristus čaká, ako sa ľudia rozhodnú

.brat Filip .časopis .spoločnosť

Na východe je v pôstnom období zaužívaný zvyk, ktorý som na západnom Slovensku nemal šancu zažiť: ...

... po skončení krížovej cesty veriaci uctievajú bozkom relikviu svätého kríža, ktorú drží kňaz v špeciálne zdobenom relikviári.

Keď tá služba pripadla nedávno mne, všimol som si, ako sa v tom preplnenom kostole prejavujú rozmanité osobnosti. Prvá pani si tú relikviu jednou rukou pridrží a nežne prejaví svoju úctu, ďalší muž sa iba tak letmo dotkne ústami. Nasledujúca veriaca sa blíži k tomu relikviáru tajuplne, akoby mu chcela uštedriť francúzsky bozk. Malý chlapček sa naň zahľadí, zastane a až na výzvu pristupuje k bozku. Niektorí odchádzajú bez uctenia relikvie – lebo to nie je povinné. Po každom bozku utieram to sklo lavábom. Keď tu zrazu predstúpi pravidelná návštevníčka rannej omše, oboma rukami mi rázne odoberie ten relikviár, veľmi, preveľmi vrúcne si ho priloží na srdce a pár sekúnd ho objíma ako matka svoje dieťa, potom mi ho vráti a odchádza.

Hm, zvláštne, dumám, má asi oslabenú imunitu a bojí sa, aby nedostala pri tom bozku uctenia nejaký herpes alebo infekciu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite