Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sziget a Pohoda

.jk .časopis .fenomén

Je to lepšie ako na Pohode? Sziget sa s Pohodou nedá porovnať. Sziget je oveľa lepší než Pohoda. Pohoda je Sziget v malom. Pohoda je najlepšia, Sziget na ňu nemá... To všetko počuje človek od návštevníkov obidvoch festivalov. Jednému sa páči viac tam, inému tu.

Je to lepšie ako na Pohode? Sziget sa s Pohodou nedá porovnať. Sziget je oveľa lepší než Pohoda. Pohoda je Sziget v malom. Pohoda je najlepšia, Sziget na ňu nemá...
To všetko počuje človek od návštevníkov obidvoch festivalov. Jednému sa páči viac tam, inému tu.
V čom sa tieto dva festivaly líšia?
V prvom rade sa líšia veľkosťou. Na Szigete tento rok padol historický rekord: počet ľudí, ktorí v jeden deň navštívili festival, prekročil 70 000. Aj tohtoročná Pohoda bola rekordná: počet návštevníkov presiahol 30 000.
Líšia sa aj tým, že Sziget je takmer v centre dvojmiliónového kozmopolitného veľkomesta, zatiaľ čo Pohoda sa koná na okraji provinčného (hoci malebného) mestečka. Veľmi veľa návštevníkov Szigetu preto tvoria "domáci", teda obyvatelia Budapešti. Ďalšiu časť účastníkov tvoria turisti, ktorí festival spájajú s návštevou historickej metropoly strednej Európy.

Sziget je síce na ostrove a Pohoda na "pevnine", no na tom ostrove je elektrina a tečúca voda. To umožňuje organizátorom Szigetu veľkorysejšie - a lacnejšie - riešenie mnohých technických vecí. Ďalšou výhodou ostrova je to, že okolo areálu netreba stavať ploty. Príjemne pôsobia aj stromy a celková členitosť terénu, ktorá na letisku, pochopiteľne, chýba.
Sziget je celotýždenný (hoci tento rok oficiálne len päťdňový) festival, zatiaľ čo Pohoda sa stále drží odskúšaných a osvedčených dvoch dní (hoci aj to sa môže zmeniť). Z toho vyplýva trochu odlišná atmosféra oboch festivalov: na Pohodu ľudia prídu a po dvoch nociach z nej odídu, na Szigete ľudia bývajú.
Možno v dôsledku rozdielnej dĺžky festivalov sa líši aj ich "hustota". Počas dvoch dní a nocí Pohody nestíhate behať od jedného zaujímavého koncertu k druhému, na Szigete môžete zažiť časté "hluché miesta", keď sa nedeje skoro nič.
Napriek podobnému zameraniu sa Pohoda a Sziget líši v hudobnej dramaturgii. Na Szigete je od začiatku prítomný heavy metal (hoci tak trochu v uzavretej dedinke) a džez, na Pohode je viac kvalitnej elektronickej tanečnej hudby a hiphopu. Organizátori Pohody pritom dávajú skôr prednosť zaujímavým kapelám, spevákom či dídžejom, na Szigete chcú mať vždy veľké hviezdy. Na Szigete vystúpili napríklad Boney M, Pink, HIM či Rasmus, teda kapely, ktoré by sa do starostlivo tvoreného programu Pohody nikdy nemohli dostať. Ale vystúpili tam aj Lou Reed, Patti Smith, Nick Cave či Radiohead, ktorých by na Pohode brali všetkými desiatimi.
Pohoda je v júli a Sziget v auguste a to znamená, že nám nič nebráni obidva festivaly si poriadne užiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite