Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Vpred k socializmu, Deutschland!Obchádza ešte Európu strašiak komunizmu - hoc aj s tou najľudskejšou tvárou? Nie, nestrašíme.

Vpred k socializmu, Deutschland!
Obchádza ešte Európu strašiak komunizmu - hoc aj s tou najľudskejšou tvárou? Nie, nestrašíme. Naopak, nejedného antikomunistu mohol vyľakať skôr apel nemeckých ľavicových intelektuálov a politikov, ktorý k 40. výročiu vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa zverejnil denník Frankfurter Rundschau. Signatári nemeckých spoluobčanov kritizovali za to, že sa nezaujímajú o "šestdesiatosmičkárov, ktorí chceli v našom susednom štáte, vtedajšom Československu, vytvoriť socializmus s ľudskou tvárou". Pod apel sa okrem iného podpísali slávny spisovateľ Günter Grass, prezident berlínskej Akadémie umení Klaus Staeck, prezident nemeckého Pen klubu Johano Strasser, spolková ministerka Heidemarie Wieczorek-Zeul, podpredseda Bundestagu Wolfgang Thierse a ďalší politici za SPD a Zelených. Ako vo výzve ďalej uviedli: "Dnes nechce ani väčšina ľudí v Česku a Slovensku viac vedieť o ideách roku 1968. Nežnú revolúciu v roku 1989 pokladajú za historické víťazstvo kapitalizmu nad socializmom. Pre socializmus s ľudskou tvárou, ktorý bol kedysi nádejou, nie je z tohto pohľadu už žiadne miesto." Podľa signatárov sa rozpadli "poststalinistické systémy", ako aj "neoliberálne inšpirovaný trhový radikalizmus", ktorý je "zo sociálneho a ekologického hľadiska nivočiaci". Preto sa treba vydať treťou cestou: "Skrotenie trhových síl, nie ich odstránenie, ale ich včlenenie do logiky demokracie a sociálneho štátu, čo sa dnes opätovne ukazuje, je ústrednou politickou úlohou, pred ktorou stojí ľudstvo." Nemeckí socialisti s ľudskou tvárou tiež napísali: "Vtedy v Prahe vyprodukovalo úzke spojenie kultúry a politiky bezprecedentnú sociálnu kreativitu a chuť na slobodnom vytváraní budúcnosti, ktorá by sa nám zišla aj dnes."
Krajší hold reformovaným komunistom, ako ho sformulovali signatári apelu v poslednom odseku, by nevymysleli ani na tlačovom oddelení Smeru: "Odvážne ženy a muži Pražskej jari boli viac než len dobromyseľní rojkovia a diletanti. V nich si uctievame ľudí, ktorí svojou odvahou a ľudskosťou dali svetu platný príklad, príklad, ktorý by nás mal pohnúť k tomu, aby sme sa konečne postavili dodnes nevyriešenej úlohe, ako možno zorganizovať slobodu, spravodlivosť a mier pre všetkých ľudí".
Ako vidieť, západní ľavicoví intelektuáli a politici za posledných 40 rokov nič nezabudli, ani sa nič nové nenaučili.
.mh

Už ju má
Hillary Clinton sa z odporkyne Baracka Obamu zmenila na jeho vernú priateľku. Jej priaznivci azda zabudnú aj na zatrpknutosť, ktorá mnohým zostala, keď sa nádeje demokratov priklonili k Obamovi. Obracanie kabátov? Len politika. A Hillarine slová "kto ma podporoval, má omnoho viac spoločné so senátorom Obamom ako so senátorom McCainom," nemožno označiť za nepravdu.
.mg

Ukrajina na rade?
Ruský prezident Medvedev pohrozil, že akýkoľvek útok na ruských občanov vovolá drvivú odpoveď. Po Gruzínsku by tak podľa analytikov mohla prísť na radu Ukrajina. Zámienkou na zásah by sa mohla stať početná ruská menšina na juhu a východe krajiny. Rusko chce Ukrajine (rovnako ako Gruzínsku) zabrániť vstúpiť do NATO. Zosilnenie tlaku vraj Kyjev môže pocítiť už v najbližších týždňoch.
.tg

Do pôrodníc!
Francúzsko je na tom populačne dobre - priemer na ženu je 2,0 dieťaťa. Ale ministerka pre rodinné záležitosti Nadine Moran tvrdí, že by to mohlo byť ešte lepšie. A vidí aj priestor pre štát - treba vraj zabezpečiť 330 tisíc nových miest v detských jasliach a presadiť zákon, aby rodičia mohli podať žalobu, ak v jasliach nenájdu miesto. Žeby to bolo také prosté?
.mg

Nešťastie
V lietadle spoločnosti Spanair, ktoré havarovalo pri štarte na madridskom letisku Barajas, zahynulo 153 ľudí. Stredajšie nešťastie zvýšilo riziko krachu druhých najväčších španielskych aerolínií. Spanair bol existenčne ohrozený už pred haváriou, niekoľko hodín pred katastrofou jeho zamestnanci hrozili štrajkom kvôli prepúšťaniu. Za dva dni akcie firmy stratili 10 percent hodnoty.
.tg

Otras v Pakistane
Pakistan čaká neľahké obdobie. Nielenže odstupuje prezident Mušarráf (o ňom viac na s. xx), ale minulý týždeň otriasli krajinou dva samovražedné bombové útoky. Odohrali sa takmer naraz v meste Wah pred továrňou na výrobu zbraní v čase, keď zo zbrojovky vychádzali zamestnanci po ukončení zmeny a zanechali vyše pol stovky obetí. Zrejme za nimi stoja islamskí extrémisti, ktorí neistú situáciu využívajú na posilnenie svojej pozície.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite