Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Vojna a svet
Päťdňová vojna v Gruzínsku má pre svetovú politiku rozsiahle následky. Ak odhliadneme od Ruska a Gruzínska, bilancia vyzerá nasledovne: Francúzsko, Poľsko, Turecko a Irán si postavenie posilnili, Nemecko, Spojené štáty, Ukrajina a Európska únia oslabili. Francúzi, ktorí predsedajú EÚ, rýchlo konali. Prezident Sarkozy navštívil Tbilisi a sprostredkoval prímerie.
Poľsko je potvrdená regionálna veľmoc. Prezident Lech Kaczynski po kyberútoku na Gruzínsko poskytol gruzínskemu prezidentovi vlastné internetové stránky a zorganizoval návštevu hláv piatich štátov v Tbilisi. Spolu s prezidentmi Ukrajiny, Litvy, Estónska a premiérom Lotyšska hovoril o „solidarite s národom, ktorý čelí agresii“. Poliaci pridali aj humanitárnu a vojenskú pomoc. V poľskej tlači bolo dokonca spochybnené skoré uznanie Kosova, ktorého precedens otriasa Kaukazom. Navyše, Varšava koncom týždňa podpísala dohodu s Washingtonom o protiraketovom štíte na vlastnom území, a potvrdila tým postavenie regionálnej veľmoci na vzostupe.
Posilnilo aj Turecko. Premiér Erdogan sa ako jediný svetový politik stretol s najvyššími ruskými aj gruzínskymi lídrami a rokoval o bezpečnosti a obchode na Kaukaze. Turecku záleží na stabilite a tranzite ropy a plynu z Kaspického mora do Európy. Význam Turecka rastie: dokáže udržiavať vzťahy s Iránom aj Izraelom, vynútiť si poriadok na svojich hraniciach a obchodne a strategicky sa orientovať na Západ. Posledným, kto získal, je Irán. Každý iný problém odsúva tému jeho jadrového programu do úzadia a sankcie nefungujú.
Naopak, vojna v Gruzínsku oslabila Nemecko. Berlín nezohral významnejšiu medzinárodnú rolu a Nemecko zostáva hlavným spojencom Ruska na kontinente. Stratili aj USA. Gruzínsko sa na ich pomoc spoliehalo a Američania sa zmohli len na verbálnu intervenciu, odsúdenie Ruska a zmenu spoločného cvičenia NATO. Američania navyše platia cenu za Kosovo, ktoré využívajú Rusi ako precedens. Gruzínsko zato pomohlo individuálne McCainovi. Stratila aj Ukrajina. Na Kryme sa hovorí od odtrhnutí od Kyjeva a na východe sa opäť zdvihla proruská vlna. Juščensko síce letel s Kaczynským do Tbilisi, zostal však v jeho tieni a doma vládne rozdelenému štátu. A posledným, kto stratil, je Brusel. Dokáže vyslať humanitárnu pomoc, ale nie robiť spoločnú zahraničnú politiku.
.jd

Ministerská mafia
Korupčný škandál na českom ministerstve obrany naberá hrozivé rozmery. Jeho vyšetrovatelia tvrdia, že tamojší úradníci posúvali firmám – samozrejme, za značné „prepitné“ – lukratívne kontrakty. Uzavretie prípadu sa očakáva podľa žalobcu Barnabáša Lišku dosť skoro. Z riadenia tejto ministerskej mafie je podozrivý bývalý šéf sekcie ministerstva Václav Regner.
.mg

Belosi na ústupe
V roku 2042 vraj stratia bieli Američania v USA väčšinu. Posledný prepočet štatistického úradu pritom počítal s rokom 2050. Dnes  tvoria menšiny (úrad ich definuje ako nehispánskych belochov s predkami jednej rasy) tretinu americkej populácie, vďaka migrácii a vyššej pôrodnosti prisťahovalcov sa však misky váh preklápajú. Najviac rastie skupina hispáncov.
.tg

Šikmé oči
Španielski olympijskí basketbalisti musia vysvetľovať. Po vyhratom zápase s Čínou sa objavila fotografia, na ktorej Španieli robia šikmé oči. Hviezda tímu Pau Gasol povedal, že nechceli nikoho uraziť. Kritici však hovoria o rasizme, ktorý nie je v španielskom športe ojedinelý. Autor tohto článku s Číňanmi súcití, pre svoje úzke oči si tiež užil dosť žartíkov.
.tg

Ropný objav
Skončia sa zlaté časy ropných šejkov a diktátorov, ktorí ropou môžu vydierať slobodný svet? Nález obrovského ložiska ropy v USA, konkrétne pod štátmi Montana a Severná Dakota, dáva nádej, že áno. Objavené ložisko je vraj takmer dvakrát také veľké ako všetka saudskoarabská ropa. Ak je to pravda, stačilo by na pokrytie súčasnej americkej spotreby na neuveriteľných 70 rokov.
.rži

Mušarráf odstupuje?
Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf sa zrejme chystá na odchod z funkcie. Je to strategický ťah, lebo inak je dosť pravdepodobné, že by bol odvolaný parlamentom. Mušarráf vie, čo robí. Vymáha si sľub, že ak odstúpi a ušetrí parlamentu námahu s impeachmentom, zaručia mu, že nebude súdený za minuloročné vyhlásenie výnimočného stavu. Je možné, že to dosiahne – za jeho požiadavku sa zasadzuje aj vplyvná armáda.
.mg



Michail Gorbačov/
Napísal, že jeho plán na federatívne usporiadanie Gruzínska je mŕtvy. Viní Gruzínsko, ktoré nerešpektovalo autonómne postavenie Južného Osetska a Abcházska. Rusko podľa neho na Kaukaze teritoriálne nároky nemá a Američania nemajú mať žiadne národné záujmy.

Lin alebo Jang Pchej-ji/
Číňania milujú dokonalosť. Keďže Jang Pchej-ji, ktorá naspievala pieseň z otváracieho ceremoniálu na Olympiáde, nebola dosť pekná, nahradila ju usmievavá Lin a pieseň znela z plejbeku. Športovci teraz chcú, aby Jang vystúpila aspoň na konci hier.

Michael Phelps/
Ktovie, čo sa stalo po uzávierke časopisu, ale pred uzávierkou mal americký plavec Michael Phelps na krku už šesť zlatých medailí a šesť zlepšených svetových rekordov a na dve prvenstvá sa ešte len chystal. Závidíme mu medaily, rekordy i telo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite