Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto sú morálni radikáli

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Americkí prezidenti v prvý februárový štvrtok tradične hostia celonárodné raňajky s modlitbou. Pozývajú na ne významných ľudí z USA aj zo zahraničia.

Prezident Obama na tomto podujatí tentoraz vyrozprával historku o amerických zajatcoch v druhej svetovej vojne.

Skupinu Američanov zajali počas druhej svetovej vojny Nemci. Američania sa ocitli v zajateckom tábore a jeho veliteľ ich dal nastúpiť. Potom vydal rozkaz, aby zo skupiny vystúpili dopredu všetci vojaci židovského pôvodu. Najvyššiu hodnosť medzi zajatými mal vrchný rotmajster Roddie Edmonds. Ten prikázal postúpiť o krok dopredu všetkým svojim mužom. Nacista mu k hlave priložil pištoľ a povedal: „Všetci predsa nemôžu byť Židia.“ Vrchný rotmajster odpovedal: „Všetci sme Židia.“ Veliteľ zajateckého tábora mal dilemu, či popraviť všetkých amerických zajatcov. Neurobil tak, cúvol.

Tento prejav morálneho hrdinstva sa odohral vo výnimočnej situácii. No aj dnes existujú morálni hrdinovia, ktorí sa podobne obetujú, hoci sa o ich činoch nerozpráva toľko ako o obeti, ktorú boli ochotní podstúpiť títo vojaci.

Nedávno vyšla kniha Larissy MacFarquharovej Strangers Drowning (Keď sa topia cudzí), ktorá je práve o takýchto ľuďoch – o radikálnych dobrodincoch. Dočítame sa v nej napríklad o človeku, ktorý založil v Indii kolóniu malomocných. Alebo o manželoch, ktorí mali vlastné dve deti a adoptovali si ďalších dvadsať, ktoré potrebovali domov. Jedna žena riskovala znásilnenie, keď slúžila ako zdravotná sestra vo vojnou zmietanej Nikarague. Istí manželia žili veľmi skromne z 12-tisíc dolárov ročne, len aby mohli zvyšné peniaze, ktoré zarobili, odovzdať na charitu – každý rok takto darovali 50-tisíc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite