Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedlo k láske

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

V nedeľu bude sviatok všetkých zamilovaných a treba tu jasne podotknúť, že nie tých, čo sú zaľúbení do jedla. 

Pre nich máme iné kresťanské sviatky. No k veciam lásky jedlo vždy malo čo povedať. Jedlo a láska išli totiž vždy ruka v ruke.

Začalo sa to mimoriadne dramaticky. Titán Kronos vykastroval svoj otca Urána a to, čo mu ostalo v ruke – zvyšky otcovej mužnosti – šmaril do mora. Myslel si asi, že tým navždy vyrieši problém s neskorším delením dedičstva, no ako to v správnych mýtoch býva, fatálne sa mýlil. Uránova plodivá sila sa zmiešala s morom a z jeho peny sa zrodila najospevovanejšia grécka bohyňa Afrodita. Hneď sa stala patrónkou toho najlepšieho, čo život človeku ponúka: krásy, rozkoše a lásky. A nielen patrónkou, svoje meno ponúkla aj jedlám a ingredienciám, ktoré odjakživa veciam lásky a zmyselnej rozkoše pomáhali – afrodiziakám.

Povedzme si rovno, človek má s láskou iba samé starosti. Najprv prepadne očareniu, správa sa ako nadrogovaný, hompáľa sa v hrejivom opojení, pre ktoré je schopný nevídaných a niekedy aj nebezpečných kúskov. A keď toto opojenie prechádza a hladina hormónov sa začína ustaľovať, zúfalo hľadá spôsob, ako tento stav opäť navodiť. A je jedno, či u seba, alebo u vyhliadnutej osoby a či to dosiahnuť na poli citov, alebo len výhradne vo veciach telesných. Vášeň si nevyberá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite