Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Žiaran: Bol som drsný pankáč

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Martinovi Žiaranovi na konci roka udelila Asociácia slovenských kameramanov cenu Kamera 2015 za hraný film Čistič. On už však dokončuje film tandemu Hřebejk & Jarchovský-Učitelka,

... kriminálnu minisériu pre ČT a začína pracovať na ďalšom filme.

Za čo som dostal ocenenie?

Snažím sa k scenáru nájsť adekvátne obrazové riešenie, a to tak, aby to dopĺňalo režisérovu predstavu a aby nas to obidvoch bavilo. Keď sa to stretne v dobrom pomere, tak je to veľká radosť. Mam pocit, že v Čističovi sa to podarilo a zrejme je to na výsledku vidieť. Obrazovú koncepciu ovplyvňuje veľa vecí, od scenára až po rozpočet. Pri Čističovi sme ho mali obmedzený, preto sme volili cestu obrazového minimalizmu. Vedel som, že si nebudeme môcť dovoliť nákladnú techniku. O to viac času sme venovali hľadaniu lokácií, aby spolupracovali samy osebe, charakterizovali hrdinov a výtvarne na seba nadväzovali. Myslím, že to povedal Martin Štrba, že obmedzenie robí štýl. Môže nasmerovať na riešenie, na ktoré človek nepríde, keď má úplne voľnú ruku.

V Prahe žijem už štvrtý rok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite