Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ženy, ktoré utekajú

.dominika Bzdúchová .časopis .spoločnosť

Stíhačka prefrčí modrastým nebom ponad Ammánom, kde sa údoliami šíria hlasy imámov zvolávajúcich veriacich k obedňajšej modlitbe.

Pár stoviek kilometrov severne je územie Islamského štátu.

Domáci sa boja možnej radikalizácie, jej cieľovou skupinou je najmä mladá generácia. No radikalizácia a nábor už dávno prekročili hranice Blízkeho východu. Zóna vplyvu islamistov sa dnes rozprestiera Európou a siaha až do Severnej Ameriky či Austrálie. Ak nechýba správna dávka odhodlania, cieľ je na dosah, a to platí aj pre ženy, ktoré zo Západu utekajú do náručí svojich nových manželov – bojovníkov IS. Odborníci na Blízky východ odhadujú, že IS má viac ako 20 percent členiek – žien.

Vďaka blogom a kontám na Twitteri môžeme nahliadnuť do sveta žien, ktoré sa stali súčasťou IS. Prečo ženy zo Západu cestujú tisícky kilometrov, aby sa vydali za teroristov? Odpoveď skrýva spleť viacerých argumentov, ktoré súvisia s politikou, vierou či osobnými potrebami.

kalifát – dokonalý štát?

„Majú od 14 do 45 rokov, niektoré s doktorandskými titulmi, lekárky, a sú medzi nimi aj snaživé školáčky s veľkou budúcnosťou,“ vysvetľuje Erin Saltman z inštitútu Institute for Strategic Dialogue v Londýne. Sú z rôznych kontinentov, štátov, sociálnych pomerov, ale predsa sa v ich príbehoch a výpovediach skrýva tá istá, opakujúca sa podstata. IS im pomohol zbaviť sa nejasností vo svojich vierach, identitách a životoch. Dôvody odchodu zväčša zahŕňajú predstavy o idealizovanom štáte – „čistom“ v zmysle politiky a náboženstva, túžba po sesterstve a povinnosť džihádu vo vojne proti zvyšku neveriaceho infidel sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite