Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako žiť mesto

.filip Olšovský .časopis .spoločnosť

Najdôležitejšia časť každej ulice je podľa neho tá, ktorú vnímame vo výške očí. Túto hranicu medzi súkromným a verejným skúma dlhodobo a prišiel o nej porozprávať aj do Bratislavy.

Holandský urbanista Mattijs van ‘t Hoff.

veľká časť vašej práce pre konzultačný tím Stipo sa venuje čomusi, čo sa v angličtine nazýva „plinth“. V úvode knihy The City at Eye Level (Mesto na úrovni očí), na ktorej ste spolupracovali, sa spomína viacero významov tohto slova. Ako ľuďom vysvetľujete tento termín vy sám?

V holandčine slovo „plint“ používame pre označenie základne budovy – prízemia a niekedy i prvého poschodia. Nie je to však len čisto architektonický pojem. „Plint“, po anglicky „plinth“, je čosi ako hranica verejnej zóny. Oddelenie súkromného priestoru od verejného, ktoré má tieto dva svety zároveň prepájať. Aj preto by malo byť chápané v oboch významoch – vo funkčnom, ako i v tom estetickom.

prečo je podľa vás parter taký dôležitý pre naše vnímanie toho, ako vyzerá dobré mesto?

Práve časť budovy, ktorú máte pred očami, do najväčšej miery ovplyvňuje to, ako vnímate celú ulicu. Ak je parter architektonicky atraktívny, budete sa na ulici cítiť ako doma a pravdepodobne sa aj zdržíte dlhšie. Škaredý parter vám ulicu odcudzí a vy sa ňou budete snažiť čo najrýchlejšie prejsť. Dobré mesto by malo ľuďom život uľahčiť. Dobrý parter, či už komerčný, alebo obytný, by tomu mal pomôcť po viacerých stránkach.

v knihe taktiež spomínate posun z „budovania mesta“ do „žitia mesta“, ktorý nastáva v západných spoločnostiach. Aké podmienky si takáto zmena uvažovania vyžaduje?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite