Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Poľsku hrozí ekonomická búrka

.martin Miszerak .dalibor Roháč .časopis .politika

Poľská vláda napriek domácej i zahraničnej kritike pokračuje v kontroverzných zmenách ústavného súdu a preberá pod svoju kuratelu štátne médiá.

No kým tieto kroky budia pozornosť, málokto hovorí o tom, čo kabinet strany Právo a spravodlivosť plánuje pre poľskú ekonomiku.

Pritom politický program PiS si zaslúži hlbšie skúmanie. Minister financií Pawel Szalamacha napríklad sľubuje, že ak všetko dobre dopadne, poľský zlotý by sa jedného dňa mohol stať jednou zo svetových rezervných mien, tak ako je ňou americký dolár alebo čínsky jüan.

Keďže zlotý sa nachádza na štvorročnom minime svojej hodnoty voči euru, nie je celkom jasné, ako ho do tejto prestížnej pozície hodlá PiS dostať. A ďalším sľubom, ktorým Právo a spravodlivosť zaujala, bola veta „500 zlotých na každé dieťa“. Nový program, ktorý bol jadrom predvolebnej kampane, by každej rodine bez ohľadu na jej príjem odovzdával prídavok v hodnote približne 125 dolárov mesačne za druhé a za každé ďalšie dieťa – a to až kým deti nedosiahnu vek 18 rokov. Strana zároveň prisľúbila, že viac než zdvojnásobí nezdaniteľnú časť príjmu domácnosti. Náklady na tieto programy sú odhadované na cca 11 miliárd dolárov ročne.

Približne pätinu z týchto nákladov by mali uhradiť výnosy z novej dane na bankové aktíva. Spomínaná daň by ročne predstavovala 0,44 percenta všetkých aktív v bankách, s výnimkou vládnych dlhopisov. Zdanenie bánk vysvetľuje premiérka Beata Szydlová tak, že „finančné inštitúcie zaťažujú poľských občanov najvyššími poplatkami v Európe“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite