Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lokálna špecialita

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Predstavte si, že na budúci rok by začalo mesto Trenčín organizátorom festivalu Bažant Pohoda robiť také prieky, že by sa na protest rozhodli presťahovať akciu do Košíc. Nezmysel? Niečo podobné sa prihodilo kežmarskému festivalu Lokal life.

Predstavte si, že na budúci rok by začalo mesto Trenčín organizátorom festivalu Bažant Pohoda robiť také prieky, že by sa na protest rozhodli presťahovať akciu do Košíc. Nezmysel? Niečo podobné sa prihodilo kežmarskému festivalu Lokal life.


Občianske združenie Pro Kultura sa chystalo na konci júla už šiestykrát oživiť lokálny život v Kežmarku. Festival, ktorý si postupne získaval reputáciu, sa chystal na nový rozmach. Na programe bolo okrem vystúpení domácich i zahraničných skupín (od miestnej cimbalovky až po Buty, Chiki Liki Tu-A, Živé kvety, Modré hory či Zónu A) aj množstvo dídžejov vrátane drum´n ´bassových hviezd z Veľkej Británie. Hrať sa malo na viacerých scénach vrátane nádvoria Kežmarského hradu či vo veľkej sále Mestského kultúrneho strediska, kde boli na pláne divadlá. Na festival sme pozývali i čitateľov .týždňa, netušiac, že len pár dní pred jeho začiatkom sa na internete objaví oznam, podľa ktorého sa festival ruší a jeho dídžejská a hip-hopová časť sa presúva do bratislavského Subclubu.

Podľa slov Erika Babušiaka, dramaturga kežmarského festivalu i bratislavského klubu, išlo o morálny problém. Mesto Kežmarok totiž vymyslelo na prvý pohľad transparentný spôsob, ako prerozdeliť dotácie na podporu kultúrnych inštitúcií alebo organizácií, ktoré sa starajú o kultúru v meste. Bol na to v mestskom rozpočte vyčlenený balík peňazí a kultúrna komisia vyhlásila súťaž. Každý záujemca mohol podať projekt, v ktorom opísal svoju činnosť za posledné obdobie – projekty boli obodované podľa stanovených pravidiel a podľa toho, kto získal koľko bodov, sa mali deliť peniaze medzi tri zúčastnené subjekty. „Na základe týchto podmienok sme my ako občianske združenie Pro Kultura dostali najviac bodov, teda mali sme dostať aj najväčšiu časť prerozdeľovaného balíka. Potom však jedna zo súťažiacich organizácií – folklórny súbor Magura, respektíve Klub priateľov Magury, ktorý  za ním stojí – začala namietať, že to nie je spravodlivé, že oni by mali dostať viac,“ tvrdí Babušiak.
Okrem toho je podľa neho prinajmenšom čudné, ak šéf Klubu priateľov Magury Juraj Švedlár je aj poslancom mestského zastupiteľstva a zároveň sedí v komisii, ktorá rozdeľuje peniaze. Tretieho júla sa znova zišlo mestské zastupiteľstvo, ktoré iniciovalo zmenu vlastného všeobecného záväzného nariadenia so spätnou platnosťou a prehodnotilo súťaž. Po tomto zasadnutí Klub priateľov Magury dostal najviac bodov a združenie Pro Kultura najmenej. O náhlej zmene poradia súťažiacich sa usporiadatelia dozvedeli náhodou, týždeň pred začiatkom festivalu. To znamenalo, že namiesto 219 000 Sk za prvé miesto dostanú len 83 000 Sk za tretiu priečku v súťaži. „Tak sme si povedali, že ak sa k nám mesto ako partner správa takýmto spôsobom, my tu organizovať festival nebudeme. V zásade tam ani nejde o tú sumu, aj keď nebola malá, ale skôr o princíp,“ hovorí Erik Babušiak
Usporiadatelia sa na protest proti takýmto praktikám rozhodli festival v Kežmarku zrušiť a časť programu presunúť do Bratislavy. Po návrate primátora Kežmarku z dovolenky sa s ním zástupcovia Pro Kultury stretli, aby získali jeho stanovisko k celej kauze. Primátor Igor Šajtlava im povedal, že je vnútorne presvedčený o tom, že neurobil žiadnu chybu. Prvé záväzné nariadenie vraj nebolo dobré, a preto sám inicioval zmenu, bez akejkoľvek intervencie pána Švedlára.
Hoci Lokal Life v Subclube podľa Babušiaka dopadol výborne – za oba dni ho navštívilo približne šesťsto ľudí, dodnes ho mrzí postup kompetentných funkcionárov. „Ten festival určite patrí na východ Slovenska, ale ja si viem v tejto chvíli iba veľmi ťažko predstaviť, že by som ho urobil opäť v Kežmarku. Svedomie mi to nedovolí,“ dodal Babušiak. My zase dodávame, že aj na Slovensku by mali dodržiavať pravidlá hry najmä tí, ktorí si tú hru sami vymysleli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite