Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Je to vojna V čase uzávierky tohto čísla .týždňa bolo zrejmé len toľko, že konflikt, ktorý už dlho hrozil medzi Gruzínskom a Ruskom, vypukol.

Je to vojna
V čase uzávierky tohto čísla .týždňa bolo zrejmé len toľko, že konflikt, ktorý už dlho hrozil medzi Gruzínskom a Ruskom, vypukol. Gruzínsky prezident Michail Saakašvili ohlásil do médií, že Rusko sa voči Gruzínsku dopustilo invázie. "Je to jasný vpád na cudzie územie. Na našom teritóriu sa za bieleho dňa pohybujú ruské tanky a stíhačky," povedal 8. augusta. V tento deň, ktorý mal byť vo svetových médiách venovaný obrázkom zo začiatku olympijských hier, boli napokon svetové agentúry zaplavené správami o najnovšom ozbrojenom konflikte, navyše takom, ktorého účastníkom je globálny hráč - Rusko. "Rusko s nami vedie vojnu na našom vlastnom území," prízvukoval Saakašvili.
Rusko malo iný postoj. Prezident Vladimír Putin z Pekingu vyhlásil: "Gruzínske vedenie sa uchýlilo k veľmi agresívnym krokom na území Južného Osetska. V podstate tam začalo vojnu s použitím ťažkej obrnenej techniky a delostrelectva."
Gruzínske jednotky obkľúčili hlavné mesto Južného Osetska, no Gruzínsko tvrdí, že iba obnovuje ústavný poriadok na svojom území. Južné Osetsko sa síce od Gruzínska odtrhlo ešte v 90. rokoch, de iure ho však žiadny iný štát neuznal, iba Rusko ho stále podporuje. Rusko teraz obviňuje Gruzínsko zo zločinov proti ľudskosti a na ostreľovanie juhoosetskej metropoly reagovalo vyslaním svojich vojsk. USA podporili územnú integritu Gruzínska. EÚ je, ako zvyčajne, opatrná, no estónsky minister zahraničných vecí už získal podporu Švédska a Fínska pre návrh, aby bola EÚ pripravená poslať do Gruzínska vojakov na udržanie mieru. Odporúča sa v ňom, aby Únia dianie v Gruzínsku pozorne sledovala a operatívne naň reagovala. Napätie rastie a strety gruzínskej armády s jednotkami Južného Osetska zanechali za sebou mnoho mŕtvych a zranených. Južné Osetsko už pred začiatkom bojov začalo evakuáciu žien a detí. Aj napriek tlaku medzinárodného spoločenstva a nádejam tých ľudí, ktorých ďalší ozbrojený konflikt na svetovej mape veľmi zarmútil, to na rýchly koniec problému nevyzerá. Ďalšou komplikáciou je, že z medzinárodnoprávneho hľadiska sa odštiepenecké regióny Južné Osetsko a Abcházsko (o ňom prinášame článok v rubrike Svet) môžu odvolávať na nedávny precedens osamostatnenia Kosova.
.mg, .jd

Nešťastie
V piatok o pol jedenástej dopoludnia sa pri Studénke na novojičínsku stala tragédia. Tesne pred medzištátnym rýchlikom EuroCity so zhruba 400 cestujúcimi sa zrútil most, ktorý bol v rekonštrukcii už od apríla tohto roku. Bilancia je smutná: sedem mŕtvych, 65 zranených - a ťažké hľadanie zodpovedných. Podľa čiernej skrinky, ktorú sa podarilo z vlaku vytiahnuť, šiel vlak rýchlosťou 134 km za hodinu a pred nárazom do padnutej mostnej konštrukcie brzdil.
.mg


Kuneva v akcii
Záujem eurokomisárov o naše šťastie a zdravie nepoľavuje ani v letných mesiacoch. Komisárka pre ochranu spotrebiteľa Megleva Kuneva presadzuje samouhasiteľné cigarety, ktoré vraj v krajinách EÚ ročne ušetria najmenej dvetisíc životov. Podklady pre príslušnú normu, na základe ktorej z predaja zmiznú staré cigarety, už pripravuje Výbor pre normalizáciu.
.tg

Antrax skončil?
FBI oznámil uzatvorenie prípadov antraxových listov zo septembra a októbra 2001. Za jediného vinníka označil pracovníka armádneho laboratória pre výskum biologických zbraní Brucea Ivinsa. Ivins spáchal 29. júna samovraždu, ktorú časť verejnosti pokladala za priznanie. Niektorí Ivinsovi kolegovia však tvrdia, že ho k nej dohnalo vyšetrovanie a terorizovanie FBI.
.tg

Komisia skromnejšie
Francúzsky prezident Sarkozy prišiel s nápadom znížiť počet eurokomisárov. Podľa neho by podobné kultúrne okruhy mali do komisie vysielať len jedného zástupcu. Zaujímavé bude, ako budú Francúzi spokojní so svojím valónskym zástupcom a ako sa o svojho komisára podelia Helsinki s Budapešťou. Vzrušujúca je aj predstava, že by sa slovenský zástupca volal Špidla.
.tg

Pošleme vojakov?
Estónsky minister zahraničia Urmas Paet získal podporu Švédska a Fínska pre návrh, aby bola EÚ pripravená poslať do Gruzínska vojakov na udržanie mieru. Odporúča Únii sledovať dianie v Gruzínsku a operatívne reagovať. Napätie rastie, po konfliktoch medzi gruzínskou armádou a jednotkami Južného Osetska zostali mŕtvi aj zranení, došlo k evakuácii žien a detí. Gruzínske jednotky pred uzávierkou tohto čísla obkľúčili hlavné mesto Južného Osetska.
.jd



Timothy Bell
Známy britský PR manažér, ktorý sa podieľal aj na volebných kampaniach Margaret Thatcherovej, prijal ťažkú úlohu. Podpísal kontrakt s bieloruskou vládou, že jej pomôže zlepšiť obraz Bieloruska. Len dúfajme, že výplatu si zmluvne poistil bez ohľadu na výsledok.

George W. Bush
Americký prezident pred začiatkom olympiády v Pekingu vyhlásil, že čínsky systém bude musieť pripustiť okrem ekonomického aj politické uvoľnenie. Kritizoval zadržiavanie politických disidentov, ochrancov ľudských práv a náboženských aktivistov v Číne.

Rosemary Museminali
Ministerka zahraničia Rwandy tvrdí, že Francúzsko sa podieľalo na genocíde v jej vlasti v roku 1994, no EÚ to ignoruje. Francúzska vláda vraj pomáhala milíciám Hutuov, ktoré páchali zverstvá najmä na členoch kmeňa Tutsi. Francúzsko obvinenia odmieta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite