Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Mesto Martin to má naozaj ťažké. Krásne situované a s

Mesto Martin to má naozaj ťažké. Krásne situované a s pekným názvom. Akoby sa mu chcel niekto za to všetko pomstiť. Kedysi sa tu usídlil festival politickej piesne, najtrápnejšia prehliadka servilnosti rockerov voči komunistom.
Neskôr toto mesto odškodnili za roky trýznenia tým, že ho vyhlásili za národné centrum Slovákov (údajne súťažilo s mestom Hlohovec, kde sídlila slávna Slovakofarma – o tomto sa už ale fakt nežartuje!). Aby Martin príliš nespyšnel, začala sa opäť výrazne angažovať Matica slovenská. Táto údajne najvýznamnejšia kultúrna ustanovizeň Slovákov sa za uplynulé roky blysla dvoma vecami – nekultúrnym štvaním proti našej maďarskej menšine a nedávnymi matičnými slávnosťami. V oboch činnostiach siahla na dno ľudských možností, v nenávistnej rétorike jej robí konkurenta len Ján Slota s Robom Ficom.
Obaja sa slávností zúčastnili, Slotova SNS dokonca ako hlavný organizátor. Súdruhov tak vymenili nacionalisti, často súdruhovia nacionalisti ako napríklad Fico. A opäť sa našlo dosť umelcov, ktorí nelenili a pohladili účastníkov vencom svojich piesní. Nečudujem sa, že tam zahrali kapely ako AYA, IMT Smile či Marcel Palonder, ktorých hudobná filozofia je rovnocenná filozofii juboxu – vhoďte minci a já to udělám. To, že sa tam objavili kozmopolitne sa tváriaci Hex, Polemic či Misha je však nepochopiteľné. Misha je veľmi milá osoba, nechce sa mi veriť, že by chcela tasiť zbrane ako Ján Slota na „tých maďarských honvédov“. Hex a Polemic sú kamaráti, obaja zhodne tvrdia, že boli oklamaní – potom nerozumiem ich terajšiemu tichu a tomu, že koncert po príchode na miesto činu vôbec odohrali. Neskôr sa dozviete, že Jana Kirschner – rodáčka z Martina — koncert odmietla. Ona, považovaná u niektorých za čistú poperku, si vie zvážiť, kde hrať a kde nehrať, svetobežníci Polemic hranie odbijú tým, že dali zvesiť dole logo SNS. „Nikto nechce doslovne a do písmena z ich strany povedať to, že jako že tak ich domovina je púšť Gobi asi v Mongolsku,“ - povedal Ján Slota o našich susedoch Maďaroch. Hex mu deň predtým vyspevovali, že nikdy nebolo lepšie, Misha o tom, ako niekmu dvíha náladu, Polemic zahral, že niektoré veci sú medzi nebom a zemou. Mne už dlho nebolo z hudobníkov tak zle, nálada klesá a niektoré veci sú fakt peklo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite