Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inakší festival

.časopis .hudba

Vrbovské vetry sú rodinnou slávnosťou, Pohoda je pestrofarebný sviatok, Žákovic Open je stretnutie kamarátov. CampFest je „gospelový festival zameraný na mladých kresťanov“.

Vrbovské vetry sú rodinnou slávnosťou, Pohoda je pestrofarebný sviatok, Žákovic Open je stretnutie kamarátov. CampFest je „gospelový festival zameraný na mladých kresťanov“.


Na Vetroch vystupujú tvrdí rockeri a vrbovskí dadaisti, na Pohode alternatívni gitaristi, tancujúci dídžeji, saharskí bluesmani a Václav Havel, na Žákovici tradične vystupujú kamaráti Yxa a skupiny Hex. Na festivale CampFest, ktorý bude 7. – 10. augusta na Ranči pri Kráľovej Lehote vystúpia kresťanskí hudobníci. Nejde pritom o nejakú okrajovú, len úzkemu okruhu skalných fanúšikov známu akciu. CampFest sa koná už desiatykrát, pričom minulý rok hostil vyše 4 000 návštevníkov. Túto veľkú hudobnoduchovnú akciu od samého začiatku organizuje Marián Lipovský, jeho kolegovia z kapely Timothy a priatelia z prešovskej organizácie Mládež pre Krista.
„CampFest je zrejme jediný kompletne gospelový festival na Slovensku,“ hovorí Marián. „Cieľom festivalu je to, aby mohli jeho účastníci hlbšie spoznať Boha.“ Podľa Mariánových slov tento festival nevznikol z lásky k hudbe (a už vôbec nie z lásky k peniazom). Na začiatku bola „snaha pomôcť mladým ľuďom v ich osobnom raste a hudba sa pre to zdala dobrým, zrozumiteľným jazykom“. Hoci súčasťou CampFestu je množstvo diskusií, workshopov či prednášok, kľúčová je predsa len hudba. Na festivale tradične účinkujú „worshipové“ kapely (teda súbory produkujúce hudbu určenú na oslavu Boha), ale aj skupiny, tvoriace hudbu rôznych štýlov, pričom ich spoločným menovateľom je osobná viera vystupujúcich a väčšinou aj otvorene náboženská tématika spievaných textov.
Tohtoročnými headlinermi bude napríklad austrálsky worship band Planetshakers, Angličania s africkými koreňmi (a s africkou rytmikou) Four Kornerz, kresťanskí milovníci reggae Christafari z USA alebo Milesom Davisom a Stevom Reichom ovplyvnení anglickí rockeri s názvom dweeb. Tradičným domácim headlinerom je prešovská skupina Timothy (v minulosti festival uzatvárali, tento rok ho budú otvárať – „chceme odohrať svoj koncert a sústrediť sa na organizačné záležitosti,“ hovorí frontman kapely a hlavný organizátor festivalu Marián Lipovský). Ak ste ešte o Timothy nepočuli, neznamená to, že táto kapela nie je populárna. Na jej koncerty prichádzajú stovky ľudí, ich albumy sa dobre predávajú, ich single pravidelne bodujú v televíznej gospelo
vej hitparáde Poltón. Timothy, hudobne blízki U2 alebo Coldplay hrajú asi 20 rokov („Na začiatku sme síce boli mladí a krásni, ale nevedeli sme hrať,“ hovorí Marián Lipovský). Dnes v kapele pôsobia šikovní muzikanti (napríklad Martin Husovský z Komajoty), no stále im ide o to, aby „mladým ľuďom niečo dali“.
Toto všetko – proklamovaná „kresťanskosť“ festivalu, snaha komunikovať „dobrú zvesť“ či „posilňovať mladých ľudí vo viere“ – môže v dnešnom svete znieť zvláštne, možno takmer uletene. Kresťanstvo je pre mnohých z nás intímnou vnútornou vecou, o ktorej možno hovoriť len opatrne a najlepšie potichu. Organizátori CampFestu však hovoria, že to „nevedia robiť ináč“.
Niektorí Pohodou či Žákovicom zocelení návštevníci CampFestu si ho nevedia vynachváliť. Páči sa im, že tam nie sú opití ľudia, že je tam príjemná atmosféra a že celé je to úplne „normálne“. Pre iných je takýto „kresťanský“ festival nestráviteľnou bizarnosťou a (akokoľvek pokorné) presvedčenie jeho organizátorov o tom, že „Pán Boh je tam prítomný“ zaváňa naivitou či trúfalosťou.
CampFest je v každom prípade pozoruhodný, v mnohých ohľadoch zvláštny festival, ktorý má – hoci sa mu médiá doteraz príliš nevenovali – tisíce oddaných fanúšikov.
Najvyšší čas ísť sa na CampFest do Kráľovej Lehoty pozrieť a vytvoriť si vlastný názor.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite