Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demontáž Schengenu

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Utečenecké vlny, ktoré ani v zime neustali, stavajú EÚ pred najťažšiu hodinku od jej vzniku. Tuskov výrok „Európa má dva mesiace, aby dostala veci pod kontrolu, ...

... inak je koniec Schengenu,“ varuje.

Tusk neblúzni, naopak, nadväzuje na realitu. Môžu to byť napokon aj tri či štyri mesiace, ale pokiaľ sa citeľne nezmenšia pochody z juhu, definitívnu bodku za Schengenom napíše v tom prípade očakávané uzavretie nemeckej hranice.

Práve sem dnes smeruje konflikt medzi Merkelovou a táborom jej oponentov. Početnosť a vplyv oponentov pritom možno nerastú priamo úmerne počtu utečencov, ale veľmi ich posilnila kolínska aféra.

Samozrejme, môže sa stať veľa nepredvídateľných vecí. Dynamika súčasného pohybu však nepripúšťa inú koncovku, než že v jednom momente Nemci spustia roletu. A keď sa tak stane, voľnému pohybu je koniec, keďže pred davmi ľudí, hromadiacimi sa v Grécku a uviaznutými na balkánskej trase, budú padať závory a rásť „maďarské“ ploty všade.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite