Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Astronómovia a Zjavenie Pána

.guy Consolmagno .časopis .spoločnosť

Sviatok Troch kráľov je špecifický pre nás astronómov. Okrem pastierov a astronómov nikto neprišiel navštíviť novonarodeného Spasiteľa, aspoň tak to spomína sv. Matúš. Samozrejme, táto sláva ma svoju cenu.

Astronómovia a Zjavenie Pána KATHY KIELISZWEWSKI/AP/SITA Brat Guy Consolmagno, ktorý je autorom článku. V roku 2014 získal prestížnu Medailu Carla Sagana od Americkej astronomickej spoločnosti ako prvý rehoľník na svete.

zjavenie Pána je obdobím, keď sme my astronómovia obliehaní otázkami, aby sme vysvetlili Betlehemskú hviezdu. Dobre známy je pokus Johanna Keplera identifikovať hviezdu ako „novu“ spôsobenú konjunkciou (pozn. red. – tesné uhlové priblíženie nebeských telies na oblohe) planét.

Dňa 9. októbra 1604 nastala konjunkcia Marsu, Jupitera a Saturna, následnú noc sa na tej časti oblohy objavila jasná hviezda medzi Jupiterom a Saturnom. Kepler považoval za zrejmé, hoci chybne, že konjunkcia planét spôsobila objavenie sa novej hviezdy. Dnes vieme, že tou novou hviezdou bola supernova, posledná, ktorú sme videli v našej galaxii.

„Je zaujímavé uvažovať, čím to je, že mnohé generácie astronómov a amatérov sú týmto príbehom fascinované.“

Medziiným táto supernova inšpirovala Galilea k sérii prednášok, ktoré nakoniec viedli k jeho prvému použitiu ďalekohľadu na štúdium hviezd v roku 1609, v rovnakom roku ako Kepler publikoval prvý z jeho slávnych zákonov planetárneho pohybu.

Keplera podnietilo použiť supernovu na vysvetlenie betlehemskej hviezdy po tom, ako sa zoznámil s knihou Wawrzynca Suslyga z Poľska, ktorý datoval narodenie Ježiša okolo roku 4 pred naším letopočtom. Predpokladal, že veľké konjunkcie, ako práve pozoroval, môžu viesť k jasným „novým hviezdam“, preto sa rozhodol hľadať takú v predpokladanom čase Ježišovho narodenia. A nečudo, že jednu našiel.

A nebol posledný. Odvtedy tisícky amatérskych učencov prehľadávali tabuľky konjunkcií, dnes to robia počítačové planetárne programy, s cieľom nájsť možné vysvetlenie. No v skutočnosti existuje veľa možných planetárnych zoskupení, komét, vybuchujúcich hviezd, ktoré by mohli sedieť na rôzne výpočty skutočného Ježišovho narodenia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite