Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z dvoch ciest tretia

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Ľud žil v očakávaní, píše sa v tretej kapitole Lukášovho evanjelia. V Izraeli, v krajine Biblie, vtedy mnohí hľadali a verili v lepšie časy,túžili po oslobodení z područia Rimanov.

Niektorí z nich sa spoliehali na násilný prevrat, vzburu, ktorá by po krajine rozniesla revolúciu a vyhnala okupantov. Teroristické útoky a nepokoje patrili k dennému poriadku podobne ako krvavé zákroky rímskej armády.

Iní uzavreli kompromisy, prispôsobili sa a kolaborovali s rímskymi vladármi, ťažili z toho a nažívali si tak aspoň čiastočne v mieri. Bola to ich vlastná voľba. Samozrejme za tú cenu, že svoju vieru nebrali príliš vážne, a tak slúžili Bohu Izraela, Bohu ich otcov, no zároveň aj bohom iných národov.

Obe tieto strany sa vzájomne nenávideli. Revolucionári považovali tých, ktorí sa rozhodli pre kompromis, za zradcov židovského náboženstva. Liberáli zase videli v radikáloch nebezpečenstvo pre vlastný ľud.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite