Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôsledky ruského štátu mafiánov

.maria Snegovaya .časopis .politika

Rusko sa správa nevyspytateľne, lebo to nie je regulárny štát, a nie je to ani len „regulárna autokracia“. Je to mafiánsky štát a jeho kroky nám lepšie osvetlí ...

... pohľad do podsvetia ako bežné teórie medzinárodných vzťahov.

Administratíva súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu podľa všetkého považuje Rusko za pomerne „normálnu“ autokraciu, s ktorou sa dá príležitostne aj spolupracovať.

Realita však tomuto kvázirealistickému pohľadu na Rusko nikdy nezodpovedala. Posledná návšteva amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho v Moskve priniesla množstvo optimistických vyjadrení, ktorými sa Kerry nadchýnal nad možnosťami spolupráce medzi USA a Ruskom.

„Sýriu vidíme v zásade veľmi podobne,“ povedal. „USA je pripravené pracovať s Ruskom.“ „Napriek rozdielom medzi našimi krajinami sme preukázali, že keď ťahajú Spojené štáty a Rusko za jeden povraz, dochádza k pokroku.“ Podľa takéhoto uvažovania je Rusko pomerne normálna autokracia, preto sa dá spoliehať, že jej konanie na svetovej scéne bude predvídateľné, aj keď z času na čas nechutné. Stačí zistiť, aké máme spoločné záujmy, a hneď sa vynoria aj možné oblasti kooperácie.

Lenže skutočnosť je iná. Rusko nie je ani tak autokracia, ako skôr mafiánsky štát – krajina, ktorá má na čele silnú kliku, čo udržiava blízke vzťahy a je tesne prepletená s notoricky známymi zločincami.

V telegrame z amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý bol odoslaný v roku 2010 a jeho obsah zverejnila stránka Wikileaks, je detailne opísané, ako zločinci a skupiny organizovaného zločinu dostávajú tajne podporu a ochranu od štátnych činiteľov, a vykonávajú pre štátne štruktúry činnosti, ktoré ruská vláda nemôže robiť verejne, lebo by to už bolo za hranicou akceptovateľnosti.

Hlavná časť informácií spomenutých v tomto telegrame pochádza od Josého Grindu, španielskeho špeciálneho prokurátora, ktorý vyšetruje korupciu a organizovaný zločin. Grindu v telegrame citujú: „[v Rusku] nemožno rozlíšiť medzi činnosťami vlády a činnosťami skupín organizovaného zločinu“, zároveň sa tam uvádza, že existujú dokázané spojenia medzi prokremeľskými politickými stranami v Rusku a „organizovaným zločinom a obchodom so zbraňami“, kam patrí aj angažovanie sa v predaji zbraní Kurdom, „čo je pokus o destabilizáciu Turecka“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite