Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Dolu s

Dolu s Brownom – či s Millibandom?
Britskí labouristi majú ťažké obdobie. Poslednou volebnou porážkou, ktorú utrpeli, bola tá v Glasgowe. Východný obvod tohto škótskeho mesta bol historicky už vlastne „ich“. Vyhrávali v ňom od konca druhej svetovej vojny – a teraz ho stratili. Poslancom za tento obvod sa stal človek zo Škótskej národnej strany (Scottish National Party) John Mason. Svoje víťazstvo hneď vyhlásil za politické zemetrasenie presahujúce Richterovu stupnicu, ktorého „dopady pocítia aj vo Westminsteri.“ Margaret Curranovú, ktorá kandidovala za labouristov, pritom osobne podporil sám premiér Gordon Brown.
Zemetrasenie to je, ale nespôsobil ho Mason. Labouristi na politickej scéne pravdepodobne končia, ak sa nestane zázrak. Niektorí z nich sa ešte pokúšajú o zúfalú stávku na novú tvár a proti neveľmi populárnemu premiérovi Brownovi ukazujú ako potenciálneho záchrancu ministra zahraničných vecí Davida Millibanda. Milliband však zatiaľ nemá dosť vnútrostraníckej podpory. O jeho osobe sa síce provokatívne hovorilo ešte pred Brownovým nástupom na premiérske kreslo, sám však o plánoch na premiérstvo oficiálne nechcel ani počuť – a nechce ani teraz.
Lenže teraz sú tieto špekulácie omnoho horúcejšie ako vtedy. Vplyvný ľavicový denník Guardian uverejnil článok Davida Millibanda o budúcnosti Labour party a je to článok, v ktorom sa Gordon Brown v súvislosti s touto budúcnosťou vôbec nespomína. Dvaja poslanci, verní Brownovi, sa vzápätí ozvali, že Davida Millibanda treba stiahnuť z vlády, pretože „prekročil hranicu“ a správa sa „dvojtvárne“. Milliband sa bráni: vraj nejde o žiadnu jeho kampaň na šéfa strany: článkom chcel síce hodiť rukavicu, ale nie svojmu nadriadenému Brownovi, lež vodcovi opozičných konzervatívcov Davidovi Cameronovi. Na priamu mediálnu otázku, či chce byť raz premiérom, však odpovedal celkom jasne: „Vždy vravím, že človek sa musí sústrediť na tú prácu, ktorú má.“ Ak toto nie je priznanie, že má premiérske sny, tak čo potom? Labouristi zmenu určite potrebujú. Kým ľavicové krídlo Brownovi radí, aby sa vrátil k jasným socialistickodemokratickým ideám, značná časť britských politických komentátorov už uznáva, že Brown nie je pre Labour to pravé orechové, aj keby bol ešte o pár odtieňov červenší.
.mg

Cestovanie škodí
Barackovi Obamovi zahraničné turné asi nerobí veľmi dobre. Aspoň tak sa zdá z prieskumov verejnej mienky. Po návrate z ciest po Blízkom východe a západnej Európe si nepomohol a McCain v preferenciách posilnil, dokonca republikánsky kandidát prvýkrát od mája v jednom prieskume vedie. Žeby mala Hillary o Barackovi pravdu?
.jd

Veľké Francúzsko
Polovica Valónov, po francúzsky hovoriacich Belgičanov, by sa v prípade rozdelenia Belgicka chcela znovu pripojiť k Francúzsku. Vo Francúzsku takéto riešenie dokonca podporuje až 60 percent ľudí, najviac obyvateľov pohraničia. Elity, Brusel aj kráľ majú z toho hlavu v smútku, ale ľud a Grand Nation to vidia inak.
.jd

Inflácia v eurách
Ktovie, čo by povedala stará mama z reklamy vnučke na rekordnú infláciu v eurozóne: dosahuje 4.1 percenta, dvojnásobok očakávaní Európskej centrálnej banky. Kým úrokové sadzby sa budú meniť, nezamestnanosť je stabilná. Podobne ako na Slovensku so silným sociálnym štátom. Socialistom sa však najviac darí v Španielsku, kde majú nezamestnanosť najvyššiu v Európe.
.jd

Voda na Marse
Na Marse je splnený predpoklad na vznik života: Americkí vedci z NASA tu našli vodu. Zároveň  je vraj na Marse toľko živín, že tu možno pestovať zeleninu. Pôda, ktorú máme na svojom dvore, je s tou na Marse podľa výskumníka Kounavesa totožná. Zistila to vôbec prvá chemická analýza na inej planéte. Čakajú nás ďalšie, letenky do vesmíru sú k dispozícii už dnes.
.lm

Fukuda skončil
Japonská vláda na čele s premiérom Fukudom minulý týždeň rezignovala. Kabinet sa pre tento krok rozhodol pod tlakom nepriaznivo naladenej verejnej mienky, pričom na odstúpenie ho vyzvala aj Liberálno-demokratická strana. Dôvodom nespokojnosti Japoncov bola najmä zdravotná reforma s vysokými odvodmi pre dôchodcov. Podľa analytikov môžeme už onedlho očakávať rozpustenie japonského parlamentu a koncom roka aj predčasné voľby.
.lm



Dmitrij Medvedev
Ruský prezident chcel bojovať proti korupcii a presadzovať vládu zákona. Teraz vyhlásil, že je sklamaný z pomalého postupu a slabého investičného prostredia. Korupcii a byrokracii však pomohla práve Putinova vláda a chlebodarcu Medvedev kritizovať nemôže.

George W. Bush
Správu o stave misie v Iraku predniesol americký prezident pred Oválnou pracovňou. Konštatoval pokrok a ohlásil, že vďaka poklesu úrovne násilia v tejto krajine budú môcť americkí vojaci slúžiť vo vojnovej zóne Iraku už nie 15, ale 12 mesiacov.

Jiří Čunek
Akoby tej neslávnej slávy ešte nestačilo, český vicepremiér sa stane aj filmovým námetom. Jeho príbeh a najmä dosiaľ neuzavretý prípad spracujú Radim Prochádzka a Petr Fischer. Scenár sa už píše a istá je štátna dotácia na nakrútenie. Nuž, uvidíme...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite