Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Zdenko Cho bol odvolaný
Riaditeľ Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Zdenko Cho bol odvolaný zo svojej funkcie. Časopis .týždeň to považuje za dobrú správu a logický krok ministerstva zahraničných vecí. Podľa vyjadrenia štátnej tajomníčky Oľgy Algayerovej v SME Zdenko Cho odchádza z funkcie po vzájomnej dohode. „Je to celkový nedostatok riadiacej činnosti v agentúre. Pán Cho v tejto chvíli už nevyhovuje ako manažér. Teraz má agentúra plniť nové úlohy,“ vyhlásila štátna tajomníčka.
Cho musel odísť po vážnom podozrení, že ovplyvňuje tok peňazí určených na rozvojovú pomoc najmä do jednej krajiny a pre konkrétne firmy. Aj .týždeň upozornil ešte začiatkom júna, že smerovanie slovenskej rozvojovej pomoci nie je správne. Asi polovica rozpočtu určeného na pomoc Slovenska v zahraničí smerovalo do Srbska. Išlo o rôzne infraštruktúrne projekty ako systém diaľkového vykurovania, vodovody, meteorologické stanice či o budovanie veterných elektrární. Zrejme nešlo ani tak o pomoc chudobným krajinám, ako skôr o zákazky pre niektoré slovenské firmy, ktoré sa financovali z našich daní pod etiketou rozvojovej pomoci. Takéto smerovanie financií zo štátneho rozpočtu kritizovali už dlhšie aj mimovládne organizácie, ktoré majú skúsenosti s poskytovaním rozvojovej pomoci v krajinách ako Sudán, Keňa, Afganistan či Bosna, a tiež sa uchádzajú o prostriedky zo štátneho fondu.
Na potrebu angažovať sa najmä v afrických krajinách alebo v Kambodži, Barme či Afganistane upozornil v .týždni aj Vladimír Krčméry, človek, ktorý zastrešuje viacero významných rozvojových aktivít a nevyužíva pritom ani prostriedky zo štátnej rozvojovej pomoci. Srbsko, ktoré už môže čerpať aj z predvstupových fondov EÚ, nepotrebuje akútnu výpomoc. Minulý rok však schválila komisia do Srbska 17 projektov a ako upozornilo SME, najmenej za tromi stál podnikateľ Ján Krivda. Práve týmto projektom napomáhal Zdenko Cho, aby ich hodnotenie v komisii bolo lepšie. Cho pracoval až do roku 2007 vo Fonde Bratislava — Belehrad a s Jánom Krivdom sa osobne poznal. To navodzovalo pocit, že môže ísť o istý druh klientelizmu.
Otázne je, ako sa bude ďalej profilovať slovenská rozvojová pomoc. Či s odchodom Zdenka Cho odíde aj presvedčenie, že pomáhať treba najmä Srbsku a či sa v agentúre presadí zodpovednejší prístup k peniazom, ktoré majú pomáhať.
.eč

Rašiho krst
Nový minister zdravotníctva Richard Raši navrhol, aby vláda schvaľovala rozpočty aj súkromným zdravotným poisťovniam. Podľa neho ide o verejné zdroje a verejnosť má právo poznať ich použitie. A tiež má ísť o „zrovnoprávnenie“ so štátnymi, ktorým vláda už rozpočty schvaľuje. Zdá sa, že všetky nádeje voči novému ministrovi boli naivné.
.rži

Večer na tému...
Po jeden a pol roku od ukončenia relácie Pod lampou obnoví STV diskusie s otvoreným koncom. Program s názvom Večer na tému..., ktorý budú moderovať moderátor Jozef  Hübel, bývalý redaktor markizáckej Paľby Pavol Fejér a psychológ Gabriel Bianchi, by sa mal prvýkrát objaviť 4. septembra.
.tg

Milióny pre HZDS
Politické strany zverejnili príjmy. Najviac zaujalo HZDS. Najslabšia koaličná strana získala od darcov viac ako 11 miliónov, teda päťkrát viac ako ostatné strany dokopy. Päťdesiatimi tisíckami mečiaristom prispel pološtátny Transpetrol, štyri milióny im odovzdal podnikateľ z Beňuše a na sedem miliónov HZDS ocenil dôchodca z Čunova. Sám Mečiar dostal od dcéry na meniny nové tenisky.
.tg

Vlajka na futbale
Kauza maďarskej vlajky na prvoligovom zápase Dunajskej Stredy s Trnavou a „vlastenecký“ akt fanúšika, ktorý maďarskú vlajku strhol a zaplatil za to pokutu, nemohli zostať bez reakcie – Belousová vyzvala Slovenský futbalový zväz, aby sa v Dunajskej Strede zápasy nehrali. Škoda, že Trnave to tri stratené body nevráti.
.jd

Obvinená z podvodu
Šéfku neziskovej organizácie Privilégium Štepánku Mádlovú polícia obvinila z trestného činu podvodu. Dvojmiliónovú dotáciu z ministerstva práce a sociálnych vecí, ktorá bola vlani predmetom veľkého škandálu, totiž získala napriek tomu, že dlhovala štátu na daniach, čo však zatajila. Ministerka Tomanová, ktorá v Privilégiu pred nástupom do funkcie pracovala, a ani predseda vlády v pridelení dotácie klientelizmus nevideli.
.rži



Ján Kocián
Bývalý slovenský tréner mieri na lavičku rakúskeho národného tímu, za svojho asistenta ho chce bývalý český tréner Karel Brückner. Ako každý vie, Viedeň vystavali Slováci. Zdá sa, že inak to nebude ani s prípadným futbalovým úspechom.

Jánošík
Krátko pred začiatkom Jánošíkových dní a v roku 320. výročia narodenia sa k téme známeho slovenského zbojníka po piatich rokoch vracia režisérka Agnieszka Holland a ohlasuje dokončenie veľkofilmu. Fanúšikovia nielen z Úradu vlády sa vraj majú na čo tešiť.

Martináková
Do súboja o prezidentský post sa vraj chystá aj Zuzana Martináková. Respektíve, uvažuje o tom a ešte nevie. Trochu prekvapuje, že jej manžel Marián Bednár, ktorý je poradcom súčasného prezidenta, o tom vraj nič nevie a ani sa s ňou o tom nerozpráva.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite