Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď varí sultán

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Na žiadnom poriadnom plese či odovzdávaní cien nesmie chýbať bohato prestretý stôl. Často je práve on prvotným lámačom ľadov.

Veď čím začať konverzáciu s neznámym, ak nie o tom, čo nás všetkých na plese spája? Všetci máme hlad!

Príprava slávnostnej tabule pre veľký počet osôb je hotové umenie – kuchár v podstate musí vystrojiť niečo ako kráľovskú hostinu. Tí, čo pozerali počas sviatkov rozprávky, majú možno akú-takú predstavu. Len ju treba asi strojnásobiť. Pre inšpiráciu uverejňujeme kompletný zoznam podávaných jedál na sultánovom stole v sedemnástom storočí.

Kuracia sarma (kuracie mleté mäso s ryžou zabalené v kapustnom liste), plnené kura, kuracia polievka, opekané kura, šafranový pilaf, ploché rezance pripravené ako pilaf, pilaf podávaný s duseným mäsom. Sarma na spôsob mäsových guľôčok, grilované mäsové gule, mäsový kebab, na povrchu opražené kura, zirberjan – pilaf pripravený na výpeku z kuraťa pripraveného v peci tandoori, sijeh pilaf (nik dodnes netuší, aký pilaf to je), zelený pilaf, mäkký pilaf. Plnené jablká, ragú z duly, plnené duly, očká z mäsových guliek, pilaf z tenkých rezancov, pilaf z kapusty a mrkvy, pilaf s jogurtom, pilaf varený v mlieku.

Restovaný špenát s kúskami pastirmy (niečo ako pastrami, jeho predchodca), restovaný samostatný špenát, guláš s jablkami, ragú z jabĺk, pilaf z ryže a semoliny (druh pšenice), pilaf z krúpov a semienok granátového jablka, pilaf s mäsom a granátovými zrniečkami, pilaf Meaš (nikto nevie, čo to je).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite