Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Stredná Európa

.peter Zajac .časopis .klub

Každá doba má svoju kľúčovú otázku. Odpoveď na ňu určuje budúcnosť sveta. Zvádzali sme smrteľný zápas s mečiarizmom, ktorý nás vyháňal z Európy. 

S Mikulášom Dzurindom nás spájal zápas o vstup do NATO a EÚ a spoločný reformný étos, lebo svet rovnej dane, súdnej a zdravotnej reformy, reformy vzdelávania bol naším vnútorným svetom, s ním sme padali aj stáli.

Bojovali sme však od prvej chvíle proti korupcii a Dzurindovej predstave politickej strany ako firmy na výrobu moci. Spupnosť tejto politiky vidí už aj on, škoda len, že až dnes. Hovorí sa tomu dodatočná intuícia. Matovičov oplzlý nápad, že akurát on nás bude skúšať z korupčnosti, bol len nehoráznosťou človeka, ktorý v zápase proti korupcii nepohol dovtedy ani prstom. A Ficova mocenská mašina silnela priamo úmerne s tým, ako sa rozpadal novembrový étos politických strán. Zažil som ten rozpad na vlastnej koži v rokoch 2010 – 2012 a jeho dorážku v priamom prenose v rokoch 2012 – 2016.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite