Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

2015 a 2016 – ako bolo, ako bude

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

Na začiatku predchádzajúceho roka odznelo na tomto mieste želanie, aby sa podnikateľské prostredie v roku 2015 konečne stalo prioritou slovenskej vlády. Nestalo sa.

Prejavilo sa to v neriešení dlhodobo narastajúcej byrokracie, vo zvyšovaní finančného zaťaženia podnikateľov, v uprednostňovaní niekoľkých vybraných firiem, ktoré si vďaka kontaktom dokázali vybaviť investičné stimuly či lukratívne verejné zákazky.

Všetci ostatní museli riešiť často existenčné problémy vrátane staronového neduhu druhotnej platobnej disciplíny. Často práve firmy, ktoré vyhrali štátne tendre, neplatili ich subdodávateľom z radov malých a stredných podnikateľov. Tí boli zároveň odkázaní na predražené a nekvalitné služby verejného sektora a museli čeliť kontrolám a sankciám zo strany čoraz aktívnejších úradov a štátnych agentúr. A tiež sa museli prizerať, ako si vláda kupuje priazeň voličov populistickými a ekonomicky škodlivými opatreniami typu „vlaky zadarmo“.

Prípadné uplatnenie našich podnikateľov na zahraničných trhoch skomplikoval vývoj vonkajšieho prostredia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite