Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Nie ropa, ani pšenica či urán. Najvzácnejšou komoditou dneška je čas. Aj keď je ho

Nie ropa, ani pšenica či urán. Najvzácnejšou komoditou dneška je čas. Aj keď je ho  v podstate stále rovnako a ide o obnoviteľný zdroj (samozrejme, dočasu...), spojenie nemám čas je počuť čoraz častejšie.
Nevýhodou je, že si nemôžete nič našetriť, čas sa nedá skladovať a ak sa napríklad nudíte (inak príjemná činnosť), nedá sa nič robiť. Slovo časozber používané filmármi je v tomto kontexte len nepresným vyjadrením vzbudzujúcim falošné nádeje, v podstate len plytváte tým, čo akože zbierate. Vo všetkom však existujú výnimky a v narábaní s časom sa vyrojilo niekoľko skutočných mágov.
Prečítate si rozhovor s kúzelníkom, ktorý v prvej pololovici tvrdí, ako nič nestíha a v druhej porozpráva o tom, ako chodí denne na stretnutia s osobným trénerom do fitnescentra (pre nás, nešportovcov, je fitnes niečo ako Lochness – nikdy sme to nevideli, ale vieme, že to musí byť niečo príšerné, a preto sa toho právom bojíme). Potom porozpráva, ako si delí stravu na tristodvadsať malých dávok denne podľa neviemakej tabuľky, koenzýmy rbxt a q99 v dokonalej rovnováhe — a vy nerozumiete, ako to ten zaneprázdnenec stíha. Inde sa dočítate o umelcoch, ktorí na nič nemajú čas, stále napríklad hrajú, majú opatrovateľky aj na opatrovateľky, veď umenie si žiada celého človeka. Tých istých zrazu vidíte v estráde, kde denne niečo niekoľko hodín nacvičujú, potom v inej estráde, potom tam a zas hentam. Vyzerá to tak, že tu niekto objavil vstup do štvrtého rozmeru a nechce to ostatným prezradiť, len naznačuje... Dobrou správou je, že problémy s časom už začínajú prerastať zaujímavú mieru, už ho totiž nemá kdekto. Predpokladám, že čoskoro nastane tá chvíľa, že bude pýchou chváliť sa tým, že máte času, koľko len chcete. Vizionári to už vedia. Keď  sme sa na neviemkoľký pokus konečne stretli s Viktorom Frešom (predtým som nemal čas), začal rozvíjať teóriu o tom, že králi sú tí, ktorí majú čas vždy – samozrejme, seba tam hneď zaradil a mne sa to veľmi zapáčilo. Zvolaním „kráľ je ten, kto má čas“ končím tento stručný opis problematiky času v súčasnosti, zároveň si konečne splním včas svoju povinnosť voči tomuto časopisu. A získaný čas zodpovedne premrhám!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite