Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Otroci sociálnych sietí

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Nikto si nemyslí, že to, čo sa deje v televíznom seriáli, je skutočnosť. Veciam, ktoré vidíme na sociálnej sieti, však máme tendenciu veriť, ...

... aj keď často nemusia mať k pravde bližšie ako Búrlivé víno.

Posledné desaťročie patrilo sociálnym sieťam. Začalo sa to spustením Twitteru a otvorením Facebooku pre verejnosť v roku 2006. Ich úspech neskôr nasledoval Instagram, Pinterest či Snapchat. Siete zmenili spôsob, akým komunikujeme. Spolu s nimi prišli mnohé fenomény, ktoré majú vplyv na ľudskú psychiku – pozitívne aj negatívne.

Sociálne siete sú oproti iným médiám oveľa autentickejšie. Ľudia preto majú pocit, že reprezentujú realitu, v skutočnosti však vidíme iba úzky a veľmi štylizovaný výrez. Všetci si užívajú dovolenky pri mori, dobrodružné výlety, neviazané žúrky. Už menej sú vidieť odvrátené stránky života – ako sa párik na dovolenke takmer rozišiel pre stratený kufor, ako si kamaráti na výlete navzájom lezú na nervy, a že zábavne vyzerajúca párty je v skutočnosti čistá nuda.

známa neznáma Essena

Toto platí najmä pri sledovaní neznámych ľudí, ktorým patrí na sieťach čoraz viac priestoru. Celebritky sa prezentujú dokonalým životom – fotka na pláži s krásnym mejkapom, pri bazéne s dokonalým účesom, drahé šaty, jedlo, rovnako krásni kamaráti. Je to ako fotky z drahých časopisov a plagátov, ale prezentované vo forme momentiek. Instagramoví modeli a modelky nie sú profesionáli, na svojom profile však môžu prezentovať produkty a značky, čo v konečnom dôsledku znamená, že sociálne siete sa pre nich stanú zdrojom obživy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite