Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenechajme Ukrajinu tak

.jeffrey Gedmin .gary Schmitt .časopis .politika

Vraví sa, že beznádejné prípady sú tie jediné, za ktoré stojí bojovať. Už na prvý pohľad je zrejmé, že to platí o Ukrajine. Nedávno sme boli v Kyjeve a stále sme počúvali ...

... o problémoch, ktorým Ukrajina čelí. Dva najväčšie sú: korupcia a prebiehajúci konflikt s Ruskom.

Korupcia je všadeprítomná. Ukrajinskí oligarchovia ulúpili veľkú časť bohatstva štátu a pomocou tohto bohatstva ovládli politiku. Ale korupciu vidieť aj v bežnom živote. Univerzitní študenti neraz platia za to, aby zložili skúšky, obhájili prácu alebo získali diplom. Diabetici nedostávajú inzulín, deti vakcíny a pacienti s HIV/AIDS zomierajú, pretože sa nemôžu dostať k antiretrovirálnym liekom. A lekári zatiaľ doja pacientov i systém. Chcete na to či ono povolenie od úradov? Najskôr dajte obálku. Transparency International umiestnila Ukrajinu na 142. priečku zo 175 krajín na svete. Rovnako ako Ugandu, horšie ako Nigériu (136) a ďaleko za bývalú sovietsku republiku Gruzínsko – to sa umiestnilo na päťdesiatom mieste. Tieňová ekonomika predstavuje podľa odhadov krajinskej vlády zhruba polovicu oficiálneho HDP.

Prezident Petro Porošenko je doma aj v zahraničí kritizovaný za to, že príliš pomaly zavádza reformy, rozbieha ekonomiku a buduje dôveru verejnosti voči vláde. Základný problém je v tom, že právny systém Ukrajiny je zlý. Je tu 18-tisíc prokurátorov a 10-tisíc sudcov, z ktorých je zrejme značná časť skorumpovaná. Podľa prieskumov verejnej mienky viac ako tri štvrtiny krajiny nedôverujú súdnictvu a prakticky každý považuje dnešného generálneho prokurátora Viktora Šokina za žabu na prameni, ktorá bráni vyšetrovaniu skorumpovaných prokurátorov, sudcov a úplatkárstva. Bývalá KGB, dnes Ukrajinská tajná služba, má štyritisíc príslušníkov, ktorých úlohou je bojovať s korupciou. Nie je jasné, koľkí z nich sú dvojití agenti a koľkí na plný úväzok makajú pre čekistov v Moskve. Nejeden z nich je pritom napojený na korupčnú schému. Pre toto všetko je úloha vrátiť Ukrajinu na správnu cestu priam herkulovská.

Zdá sa, že zmeny prichádzajú slimačím tempom. Porošenko sa napríklad ani nepokúsil o reformu stoviek štátnych podnikov, ktoré sú v úplatkárskom systéme kľúčovými prvkami. Ministerstvá ukazujú prstom jedno na druhé. Kritici tvrdia, že ani premiér Arsenij Jaceňuk neurobil, čo mal. Každý očakáva prelomové riešenia a ľudia majú čakania na zmenu už plné zuby.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite