Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Brexit problémy s Úniou nevyrieši

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Aká je nádej, že sa medzi vládou Davida Camerona a jeho európskymi partnermi podarí dosiahnuť dohodu, ktorá udrží Britániu v priestore EÚ?

Nevyhnutná je dohoda minimálne ohľadom podmienok, za ktorých by občania iných krajín EÚ mali nárok na sociálnu pomoc v Spojenom kráľovstve. Kontroverzné to nie je pre dávky, na ktoré by mali nárok nezamestnaní cudzinci, ale skôr pre pomoc, ktorou britská vláda podporuje zamestnanosť medzi nízkopríjmovými vrstvami. Odopierať ich platbu občanom EÚ znamená znevýhodniť ich na britskom trhu práce. A to môže byť v rozpore s predpismi o slobodnom pohybe osôb v Únii.

Pre mojich euroskeptických priateľov je však táto debata len rozptýlením od oveľa zásadnejších otázok. „Nie je to ekonomická vec, ide mi o obnovenie britskej suverenity,“ povedal mi na vianočnom večierku AEI britský známy. Zákony, ktoré platia v Spojenom kráľovstve, majú podľa neho pochádzať z britského parlamentu, nie z anonymného aparátu na kontinente.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite