Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sarajevo oslavuje

.milan Nič .časopis .týždeň vo svete

Správy o zadržaní Radovana Karadžiča sa v Sarajeve objavili minulý pondelok večer pred polnocou. Dostal som od kamaráta SMS-ku, aby som ihneď zapol CNN. Domáce televízie prerušili program asi o pol hodinu. Vybehli sme s priateľkou do mesta.

Správy o zadržaní Radovana Karadžiča sa v Sarajeve objavili minulý pondelok večer pred polnocou. Dostal som od kamaráta SMS-ku, aby som ihneď zapol CNN. Domáce televízie prerušili program asi o pol hodinu. Vybehli sme s priateľkou do mesta.
Okolo jednej v noci už bola hlavná Titova ulica v centre mesta plná áut a hlučných osláv. Pred „Vječnou vatrou“ (večným ohňom) na začiatku sarajevskej pešej zóny desiatky mladíkov zablokovali dopravu, v hustom daždi mávali starými bielo-modrými zástavami (pod ktorými vo vojne bojovala bosnianska armáda) a pózovali pred televíznymi štábmi.

Noviny medzitým zastavili rotačky, ráno vychádzali zvláštne vydania. V kaviarni som stretol nevyspatého šéfredaktora denníka Oslobodjenje, vraj makali do piatej ráno. Hlavnej téme venovali titulku a celých päť strán.
Ešte počas noci na nečakanú správu reagovali domáci i zahraniční politici. Najvyšší medzinárodný predstaviteľ v krajine Miroslav Lajčák dal vyjadrenie okolo polnoci: „Táto správa je víťazstvom historickej pravdy a satisfakciou za obete vojny, čo bolo jednou z priorít môjho mandátu“.
Krátko po jednej prišiel do televízie súčasný predseda kolektívneho, trojčlenného Predsedníctva Bosny a Hercegoviny Haris Silajždič. „Je to veľký deň pre medzinárodnú spravodlivosť, hoci prichádza s veľkým oneskorením. Jeho zatknutie však bude mať nesmierne pozitívny vplyv na Bosnu. Potrebovali sme takúto duševnú očistu. Potrebujeme, aby ľudia cítili, že spravodlivosť existuje.“
O pol druhej v noci mal v budove Predsedníctva tlačovku jeho kolega, predstaviteľ bosnianskych Chorvátov Željko Komšič. Srbský člen Nebojša Radmanovič prenechal vyjadrenie svojmu politickému lídrovi, premiérovi bosnianskej Republiky srbskej (RS) Miloradovi Dodikovi. Ten sa po druhej hodine ráno telefonicky ozval do televízneho štúdia v Sarajeve a prízvukoval, že Karadžič musí niesť „osobnú politickú zodpovednosť“ za to, čo robil počas vojny. Varoval pred opätovným vytváraním dojmu o kolektívnej vine Srbov v Bosne a prízvukoval, že orgány RS si tým splnili jednu z posledných povinností voči haagskemu tribunálu. V utorok popoludní republikový parlament bosnianskych Srbov prerušil zasadnutie na protest proti údajným „oslavným orgiám" sarajevských politikov. Aj v RS budú na jeseň voľby.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite