Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Rok v znamení Ľudovíta Štúra

.peter Zajac .časopis .klub

Stanislav Janota je vnuk Ľudovíta Janotu, autora troch dielov histórie slovenských hradov a synovec Igora Janotu, ktorý vydal množstvo povestí a príbehov o starej Bratislave.

Stanislav Janota to má teda, takpovediac, v rodine, aj keď je lekár, imunológ a alergológ. Vášnivo zbiera staré knihy, slovaciká, šlabikáre z osemnásteho storočia, ale aj kuchárky. Občas mi niečo zo svojich nálezov ukáže, a tak z nich máme potešenie dvaja.

Alta, teda Alta Vášová, napísala svojho času scenár filmu o Božene Němcovej na Slovensku. Prečítala pritom kopu biografickej a etnografickej literatúry, a tak môžem rozprávať jemne, ale naozaj len veľmi jemne prifarbené príbehy o Božke a Samovi (Chalupkovi), Božke a Gustovi (Zechenterovi-Laskomerskom), Božke a Jankovi (Kráľovi), ale aj o tom, ako od syna Samuela Reussa Ľudovíta vymámila deväť rozprávok, medzi nimi také skvosty ako Soľ nad zlato a Dvanásť mesiačikov.

Stanislav Janota mi ukázal aj článok Boženy Němcovej Kraje a lesy na Zvolensku v přírodnickém časopise ŽIVA z roku 1859. Článok som nepoznal, ale prírodovedný časopis ma zaujal. Asi najviac článok Květena slovenská v porovnání s květenou českou, ktorý „dle Reussovy Květeny Slovenska sestavil Emanuel Purkyně“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite