Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Balík štátneho šikanovania

.peter Schutz .časopis .týždeň doma

To, čo Smer pretlačil parlamentom ako „protiteroristický“ balíček, má s terorom spoločné iba jedno: Potenciál urobiť z vlastných občanov subjekty štátneho teroru a šikanovania.

Táto možnosť sa vzťahuje takmer na celé portfólio opatrení, ktoré si dali Fico & Kaliňák v hysterickej atmosfére, ktorú sami vyvolali, schváliť. „Podozrenie z terorizmu“ a súvisiacich činností, pri ktorom môžu polícia a tajné služby aplikovať rozšírené právomoci, je totiž vymedzené dokonale gumovo. Dá sa do neho vpratať ako obyčajná kriminalita, tak i konanie úplne nevinných ľudí. Policajný prezident Gašpar napríklad už povedal: „Polícia už riešila prípad, keď musela vyhostiť jednu osobu, u ktorej nastali zmeny v správaní.“

Bude záležať len na úsudku analytika SIS, či webová stránka, ktorú navrhne vypnúť, je „politicky extrémistická“. Skutočnosť, že takýto návrh musí schváliť sudca, nemení nič na zneužiteľnosti nielen vzhľadom na skúsenosti so schvaľovaním odpočúvaní, ale predovšetkým preto, že pod politický extrémizmus, ktorý do zákona vsunuli, sa dá zahrnúť celá škála nepomerne neškodnejších prejavov, než je príprava a realizácia atentátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite