Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Doma

.časopis .týždeň doma

Nové strany

Len pár dní po začiatku parlamentných prázdnin ohlásili vstup na scénu dva nové politické subjekty. Novú stranu chce založiť bývalý člen ANO a exminister hospodárstva Robert Nemcsics. Plánuje vyplniť pravicový liberálny priestor a získať nespokojných voličov SDKÚ. V tom by mu mal pomôcť aj odídenec z SDKÚ Juraj Liška. Podľa Hospodárskych novín Nemcsics oslovil s ponukou vstupu do jeho strany aj ľavicového publicistu Eduarda Chmelára a ženskú aktivistku Oľgu Pietruchovú. Obaja priznali, že o vstupe do strany uvažujú. „Môžem potvrdiť len to, že Robert Nemcsics ma oslovil, a že sa mi páči jeho myšlienka spájania liberálnych prúdov na Slovensku. Všetko ostatné ostáva otvorené,“ napísal Chmelár v Hospodárskych novinách.
Založenie strany Nová demokracia ohlásil aj bývalý poslanec za HZDS a trnavský župan Tibor Mikuš. Na otázku, kam sa chce zaradiť na politickom spektre, Mikuš odpovedal: „Či doprava, či doľava, nerozmýšľam v takýchto politologických kategóriách. Strany predkladajú riešenia bez ohľadu na to, ako ich charakterizujú politológovia. V každom prípade by sa smerovanie tejto strany malo uberať do kategórií občianskeho, demokratického, vlasteneckého, tradičného a solidárneho spektra.“ Pri uskutočňovaní tohto chaosu bude Mikušovi pomáhať aj bývalý poslanec Smeru Bohumil Hanzel.
Asi najďalej sú pri konštituovaní novej strany Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) okolo Vladimíra Palka. Minulý týždeň predložili ministerstvu vnútra 10-tisíc podpisov, ktoré sú nutné na zaregistrovanie strany. Palko pri tejto príležitosti vyhlásil, že cieľom strany je dostať sa do NR SR a Európskeho parlamentu. Ďalší zo zakladateľov strany František Mikloško sa chystá kandidovať na post prezidenta.
Pri zrode nových strán nechýbali ani hlasy politických sudičiek, teda politológov. KDS dali do vienka neúspech, keďže preferencie KDH sú podľa nich stabilné a strana nemá šancu získať hlasy z iného zdroja. Novej liberálnej strane s Nemcsicsom a Liškom však predpovedali sľubnú budúcnosť. Jej šanca osloviť nerozhodnutých, nevoličov a sklamaných voličov SDKÚ by sa vraj mohla rovnať 8 až 10 percentám vo voľbách. Toto odvážne tvrdenie však nedokázali podložiť žiadnym exaktným argumentom a slovenská politológia tak čoraz viac pripomína inštitúciu, ktorá fungovala v antických Delfách.
.jm

Motorkári a benzín
Do ulíc sa vyhrnuli motorkári, aby protestovali proti cenám benzínu. Motorkári pripomínali premiérovi jeho predvolebný sľub, že bude riešiť vysoké ceny benzínu. Apelovali aj na svojho motorkárskeho kolegu vo vláde Jána Počiatka, aby vláda znížila vysoké spotrebné dane na palivá. Ten sa iba začudoval, že protestujú práve ľudia, ktorí sa vozia na drahých motorkách.
.eč

Blesk zabíjal
Tragicky sa skončil výlet štvorčlennej rodiny na Súľovský hrad. Blesk zabil matku s mladším synom, otca ťažko zranil. Život mu zachránil päťročný syn, ktorý nestratil duchaprítomnosť a sám utekal skalnatou cestou s reťazami a rebríkmi po pomoc. Záchranárov potom doviedol na miesto nešťastia. Chlapček, ktorý prišiel o brata i o matku, si vyslúžil obdiv za svoj odvážny čin.
.eč, SITA

Drahšie cigarety
Európska komisia chce zvýšiť dane na cigarety. Ak návrh komisára Kovácsa prejde, spotrebná daň bude minimálne 2,70,- Sk za jednu cigaretu. Zdá sa, že EÚ fajčiarov miluje: reguluje cenu škatuľky v podnikoch a najnovšie sa rozhodla chrániť ich aj rovnakými daňami. Pozornosti Bruselu neujdú ani tí, čo si balia cigarety sami. Raz darmo: Únia je tu pre všetkých! Minister financií má ale šťastie, na cigarety z Monaka sa regulácia vzťahovať nebude.
.jd

Ďalšie odvolávanie
Kauza ministra spravodlivosti Štefana Harabina pokračuje. Opozícia má podľa podpredsedu KDH Daniela Lipšica pripravený návrh na odvolanie ministra z funkcie. Lipšic ešte v polovici júna počas rokovania Národnej rady SR obvinil ministra spravodlivosti, že má kontakty na mafiu. Minulý týždeň predal Národnému bezpečnostnému úradu prepis Harbinovho rozhovoru s Bakim Sadikim.
.tg

Žochár doma
Premiér Fico a vláda zasadali v Topoľčanoch. V meste, v ktorom premiér vyrastal, sľúbil 8 a pol miliardy na vybudovanie rýchlostnej cesty na strednom Ponitrí. Vláda tiež podporí menšie projekty v Topoľčanoch. Premiér tvrdí, že je v poriadku, keď politik pomáha regiónu, z ktorého pochádza. Ladomerskoviesčania, Spiškoštvrtočania si už svoje užili, teraz sú na rade Hrušovčania a Topoľčanci.
.tg


Ivan Kmotrík
Majiteľ Grafobalu zmenil dres. Predal futbalový klub Artmedia Bratislava a stal sa novým väčšinovým vlastníkom Slovana Bratislava. Balík 51 percent akcií kúpil od skupiny J&T.  V novej sezóne by Slovan mal mať rozpočet 90 miliónov korún a ďalších 50 miliónov by malo ísť na posilnenie kádra.

Gabriela Beňačkov
úspešná speváčka sa stala riaditeľkou Opery SND. Do Bratislavy sa kvôli funkcii vrátila po niekoľkých desaťročiach. Jej predchodca Oliver Dohnány nemal dostatok času na riadenie operného súboru, pretože ho zamestnávala najmä profesia dirigenta.

Robert Fico
Ak existuje niečo, čo rastie rýchlejšie ako ceny ropy, tak sú to preferencie Smeru. Premiérovu stranu by dnes volila takmer polovica ľudí, ochotných voliť. Smer nevonia len Maďarom a boháčom (s výnimkou tých zo Smeru.) Minulý týždeň bolo sychravo a slnko takmer nevyšlo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite