Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Kto je u nás terorista?

.peter Zajac .časopis .klub

Jedna diskusia smeruje dnes vo svete k tomu, ako poraziť Islamský štát. Vlažný postoj sa mení. Migrácia sa vymkla spod kontroly.

Dnes sa nachádzajú pri prijímaní utečencov na hranici únosnosti aj také otvorené štáty ako Nemecko, Švédsko, Rakúsko. V Nemecku sa vedie diskusia, ako identifikovať imigrantov, patriacich pod azylové právo, obmedziť počty na zvládnuteľnú mieru, zabezpečiť od prvej chvíle ich jazykovú vybavenosť a integráciu do nemeckého právneho, sociálneho, ekonomického a vzdelanostného systému. Celú diskusiu urýchlili teroristické akty v Paríži a obava, že podobné samovražedné útoky sa môžu stať v ktorejkoľvek významnej európskej metropole. To isté platí stále aj o Spojených štátoch. Ak k tomu pripočítame ambivalentnú politiku Ruska v Sýrii a na Ukrajine, máme pred sebou celú paletu problémov a konfliktov, ktoré vedú k apokalyptickej predstave konca sveta.

No aj keď ostaneme triezvo pri zemi a nedáme sa ohlúpnuť čoraz divokejšími konšpiratívnymi teóriami ani manipuláciami ruskej mediálnej mašinérie a jej európskych a stredoeurópskych ozvien, je zrejmé, že dnešný konflikt prebieha ako rad navzájom súvisiacich problémov – ako poraziť Islamský štát, zlepšiť podmienky v záchytných utečeneckých táboroch, vytvoriť skutočnú schengenskú hranicu a zabezpečiť na nej kontrolu migrantov, umožňujúcu ich riadnu identifikáciu, prijať v jednotlivých krajinách taký počet imigrantov, aby sa nenarušil vnútorný právny poriadok a demokratický charakter štátu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite