Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo Západ predbehol Východ

.victoria Bateman .časopis .týždeň v ekonomike

Posledné dve storočia bol Západ lídrom svetovej ekonomiky. Zaujímavá je otázka, ako sa Západu podarilo prekonať Východ. Keďže po tisícročiach Európa a USA hrali iba druhé husle ...

... popri takých civilizáciách ako Mezopotámia, India, Pakistan a Čína.

Západný úspech sa nezakladal iba na trhovej aktivite. Zakladal sa aj na živote mimo trhu: v intímnejšej oblasti ľudských životov. Tieto dve oblasti – obchod (náš verejný život) a náš súkromný život – neboli oddelené. Až dôverne sa prepájali a práve toto spojenie sa stalo kľúčovým hráčom v dejinách západnej prosperity.

Vládla vtedy drsná láska. Ak vám to vaše ekonomické pomery nedovoľovali, nemohli ste si založiť rodinu. K manželstvu ani k plodeniu sa nepristupovalo ľahko. Párom sa bránilo splodiť dieťa skôr, než nebudú finančne schopné postarať sa oň. Neboli na to nijaké zákonné prostriedky, stačil strach z chudoby. Možno to znie kruto, ale pomohlo to udržať populáciu v súlade s ekonomickou schopnosťou produkovať. Podporoval sa tým aj vyšší štandard života pre každého. Obeta a zdržanlivosť prinášajú odmenu.
Trh a dom tvorili harmóniu. Trh poskytoval možnosť zárobku, a ten zas umožňoval vstúpiť do manželstva a splodiť potomstvo. Takéto manželstvo a plodenie boli v súlade s ekonomikou, populácia sa nevymykala spod kontroly. Ak sa ekonomické podmienky zhoršili, ľudia menej vstupovali do manželstiev a privádzali na svet menej detí. Tak sa vytvoril základ, pod ktorý životný štandard nemohol klesnúť. Keď sa zas situácia zlepšila, plodnosť expandovala, no nie až tak, aby tým klesli mzdy a životný štandard sa výrazne znížil. Ekonomika a spoločnosť sa vzájomne podporovali.
Keď nejaký pár začal viesť spoločný život, založil si vlastnú domácnosť, a nežil v širšej rodine. Táto norma, zavedená už dávnejšie v niektorých častiach Európy, povzbudila mladých ľudí vstúpiť na trh práce, tvrdo pracovať a rozvíjať svoje zručnosti. Pre takéto konanie neexistoval lepší tlak než fakt, že manželstvo nie je možné založiť, kým si ho nemôžete dovoliť. Podporovať rodinu si žiadalo odložiť manželstvo a sexuálnu aktivitu až do času, keď vy a váš partner budete zabezpečení alebo kým nemáte pravidelný príjem.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite