Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bodka Milana Lasicu

.milan Lasica .časopis .osobnosti

Manželstvo bolo vždy problematickou záležitosťou. Dnes dvojnásobne. Pozrime sa na všedný manželský deň, tak po piatich rokoch od svadby. Päť rokov je dosť na to, aby sa manželstvo usadilo.

Manželstvo bolo vždy problematickou záležitosťou. Dnes dvojnásobne. Pozrime sa na všedný manželský deň, tak po piatich rokoch od svadby. Päť rokov je dosť na to, aby sa manželstvo usadilo.
A najmä, aby vášeň opadla. Vášeň je sviňa. Existuje furt, ale v manželstve po čase vyprcháva. Je, skrátka, dočasná. Takže, ako to vyzerá po piatich rokoch? Manžel je úspešný podnikateľ. Je zavalený prácou. Od rána do večera. Často cestuje. Ostáva mimo domu aj cez noc. Keď neskoro večer príde domov, je unavený, prípadne si ešte prinesie prácu so sebou. Manželka je odsúdená na čakanie. Stará sa o deti, pripraví raňajky, všetci sedia za stolom, manželka konverzuje s deťmi, manžel číta noviny. Ešte nedoraňajkovali a manžel uteká za biznisom. Uvidíme sa večer. Manželka odvedie deti do škôlky alebo do jaslí. O piatej ich vyberie a odvedie domov. Medzitým sa stará o domácnosť atď. Ak je zamestnaná, tak sa stará o domácnosť atď. a ešte je aj zamestnaná. Večer čaká s deťmi na manžela. Manžel zavolá, že príde neskoro, aby ho nečakali.
Manželka sa díva s deťmi na televíziu. Potom deti uloží spať a telefonuje s kamarátkou. Potom si napusti vaňu a relaxuje. Manžel nechodí. Manželka sa ešte chvíľu díva sama na televíziu. Začne sa jej driemať. Ľahne si do postele a číta. Začne sa jej driemať. Zhasne svetlo a zaspí. Prichádza manžel. Nechce manželku budiť, tak sa vyzlečie v obývačke. Chvíľu sa díva na televízor. Začne sa mu driemať. Zaspí na gauči. Manželka sa prebudí, lebo sa chce pozrieť na deti. Vidí manžela spať na gauči. Prikryje ho dekou a vráti sa do postele. Ráno sa prebúdza prvá. Budí manžela na gauči a deti v posteli. Pripravuje raňajky. Manžel sa sprchuje a spieva. Všetci sedia za stolom. Manžel číta noviny a chvatne odchádza. V priebehu dvadsiatich štyroch hodín sa manželia videli „live“ maximálne pol hodiny pri raňajkách. Z toho dvadsať minút manžel čítal noviny. A teraz si predstavte, že táto rodina sa vyberie na spoločnú dovolenku. Na dva týždne. Sú to prakticky cudzí ľudia. Jediné, čo majú spoločné, sú deti. Už po dvoch dňoch dovolenky, na ktorej si majú odpočinúť a nabrať síl do ďalšieho spoločného života, sa príšerne pohádajú, pretože každý si všetko predstavuje inak ako ten druhý. Každý má inú, väčšinou celkom opačnú predstavu, ako prežiť deň.  Aj noc. Po troch dňoch prestávajú komunikovať, čím sa dostávajú do štandardnej situácie, akú zažívajú doma. Problém je v tom, že doma nie sú prakticky vôbec spolu a na dovolenke sú spolu stále. Vo dne, v noci. A k tomu ešte malé deti. Tie majú tiež svoje predstavy. Je to na nevydržanie. Pri návrate domov stojí manželka s deťmi na opačnej strane letiskovej haly ako manžel. V lietadle komunikujú prostredníctvom detí a letušiek. Na druhý deň po návrate požiada manželka o rozvod. Pôžičku, ktorú si vzali na exkluzívnu dovolenku, budú splácať spoločne. To ich spája. A deti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite