Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prehliadka sveta

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Festival Jeden svet už po šestnásty raz ponúka v ôsmich sekciách zahraničné i naše dokumentárne filmy so špecifickým zameraním.

Popri projekciách je k dispozícii aj bohatý sprievodný program – bývajú výstavy, debaty, koncerty. Tento rok v čase od 26. novembra do prvého decembra.

Jeden svet je (nielen) v slovenskom festivalovom živote výnimočný a oplatí sa neprepásť ho. Na nasledujúcich riadkoch zopár slov o niekoľkých snímkach z festivalového programu. Ale bude sa dať vidieť oveľa oveľa viac.

O niektorých filmoch bola už v minulosti na stránkach .týždňa reč, napríklad o snímkach Anton Srholec (réžia Alena Čermáková), Stále spolu (Eva Tomanová), Tak ďaleko, tak blízko (Jaro Vojtek), dotkli sme sa aj kauzy domova sociálnych služieb v lučenskej Slatinke, o ktorej rozpráva film Jednoduché šťastie (Daniela Meressa Rusnoková).
V sekcii Slovenský dokumentárny film sa bude premietať aj snímka Stopy v snehu (Slavomír Zrebný) o neslobode slova počas budovania (našťastie nevybudovaného) komunizmu u nás, o pašovaní (najmä náboženskej) literatúry zo západných demokratických krajín a množení zakázaných tlačovín v Československu, o cenzúre pracujúcej v prospech ideológie, o kresťanstve ako priestore pre vnútornú slobodu napriek vonkajšiemu žalárnictvu. Prečo práve z napísaných viet bol totalitný režim taký nervózny? Lebo nevzdelané masy sa manipulujú účinnejšie ako tie vzdelané. Lebo v knihách sa ukrýva vzdelanie. Stopy v snehu sú kultivovane spravený dokument z produkcie Ústavu pamäti národa.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite