Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Sylvinom meste

.časopis .fenomén

Jeden z najvýraznejších talentov súčasného európskeho filmu, španielsky režisér José Luis Guerín, nakrútil vizuálne strhujúci film o naliehavej túžbe a zúfalom hľadaní.

Jeden z najvýraznejších talentov súčasného európskeho filmu, španielsky režisér José Luis Guerín, nakrútil vizuálne strhujúci film o naliehavej túžbe a zúfalom hľadaní.


Film sa vyznačuje netradičným námetom, spracovaným osobitým spôsobom. Zachytáva mladého umelca, ktorý sa v Štrasburgu usiluje nájsť tajomnú ženu menom Sylvie. Detaily sú zámerne nejasné, o identite mladíka i Sylvie sa dozvieme len veľmi málo. Režisér necháva mnohé skutočnosti nedopovedané a dovoľuje divákom film dotvárať. Vďaka tomuto prístupu príbeh nezobrazuje len pátranie po konkrétnej žene, nadobúda rysy univerzálnej výpovede o hľadaní a (ne)nachádzaní, ktoré vypĺňa ľudské životy. Rozprávanie je zatlačené do úzadia, väčšia pozornosť je venovaná vykresľovaniu emócií tajomného hrdinu a atmosféry mesta, ktoré režisér zvláda s neobvyklou bravúrou.

Guerín takmer vôbec nepožíva dialógy, necháva prehovoriť obrazy. Režisér prejavil neobvykle výrazný cit pre kompozíciu. Svojím štýlom miestami pripomenie niektoré snímky Michelangela Antonioniho, zároveň prináša vlastný originálny pohľad. Vo filme prevládajú dlhé statické zábery, Guerín vyjadruje svoje umelecké zámery najmä prostredníctvom mizanscény alebo pohybu postáv vnútri záberu. Kamera zväčša pozoruje mesto a jeho obyvateľov z diaľky, zachováva si od nich odstup podobne ako hlavný hrdina filmu. Inokedy sa zasa pokúša preniknúť k postavám kopírujúc naliehavú túžbu záhadného mladíka po zblížení s ostatnými.
Nekonvenčne a pritom mimoriadne zaujímavo pracuje režisér aj so zvukmi. S vzácnou precíznosťou namiešal Guerín zvukovú stopu filmu z tisícov mestských ruchov a krátkych úryvkov hudobných sladieb. Výsledkom jeho nezvyčajného prístupu nie je prázdna kakofónia, ale osobitá harmónia, v ktorej sa zrkadlí atmosféra mesta a premenlivé pocity mladého umelca.
K pôsobivosti filmu nemalou mierou prispievajú aj výrazné herecké prejavy. Herci sa pri minime dialógov mohli spoliehať len na neverbálny prejav, zvládli to skutočne výborne. Španielsky herec Xavier Lafitte s nezvyčajnou intenzitou a citom zobrazil naliehavosť a narastajúcu beznádej zvláštneho mladíka. Zdatne mu sekunduje španielska herečka Pilar López de Ayala v úlohe tajomnej ženy, ktorej skutočný vzťah k hlavnému hrdinovi sa vyjasní až v samom závere filmu. Predstavitelia epizódnych rolí zasa dokážu pomocou mimiky a gest publiku tlmočiť kľúčové rysy svojich postáv.
Snímka V Sylvinom meste uchváti minimalizmom, ktorým dokáže Guerín nezvyčajne živo znázorniť široký komplex emócií a nálad. Dielo predstavuje filmovú meditáciu so strohým, a predsa krásnym vizuálom a podmanivou atmosférou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite