Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naozaj veľký nezmysel?

.ivan Leitman .časopis .spoločnosť

Je inštitúcia komisára pre deti, ktorá by mala vzniknúť na Slovensku, iba jeden veľký nezmysel? Aj s takýmito názormi sa stretávame v médiách. Dosť ma to prekvapuje.

Názor, že ide o nezmysel, zaznel napríklad od Jozefa Majchráka v internetovom denníku Postoj, spochybňujúcom samotný inštitút komisára pre deti. Nespomínam si, či aj zriadenie inštitútu verejného ochrancu práv bolo sprevádzané podobnými negatívnymi očakávaniami. Predpokladám však, že dnes už si význam úradu ombudsmana nedovolí spochybňovať nikto. V tejto súvislosti si treba uvedomiť, že komisár pre deti je len iným názvom pre detského ombudsmana. Jeho poslaním je počúvať hlas detí, na základe podnetov alebo z vlastnej iniciatívny posudzovať dodržiavanie ich práv, obhajovať ich najlepší záujem, pomáhať im v situáciách, keď si nedokážu poradiť samy, navrhovať opatrenia v ich prospech.
Obavy odporcov inštitútu komisára pre deti akoby vychádzali z predpokladu, že obhajobou práv detí budú automaticky poškodené oprávnené záujmy dospelých, čo je úplný nezmysel.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite