Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčšie zmeny sú pri DPH

.peter Treger .časopis .týždeň v ekonomike

O tom, čo sa mení v daňovej legislatíve v budúcom roku, čo môžu daňovníci očakávať od zmien, hovoríme s Jánom Polónym zo spoločnosti CONSULTATIO, ktorá ...

... poskytuje audítorské, účtovné, daňové a poradenské služby.

V daňovej sfére sa neustále menia pravidlá a regul. Na čo by si mal daňovník dať v budúcom roku pozor?

Vláda nám aj na rok 2016 pripravila niekoľko noviniek v daňovej legislatíve, najvýznamnejšie sú v oblasti dane z pridanej hodnoty, ale aj dane z príjmov či daňového poriadku. Daňová legislatíva je, žiaľ, tak turbulentou oblasťou právneho poriadku, že aj v budúcnosti je ťažké očakávať jej spomalenie a ustálenie. Vyplýva to už z podstaty jej samotnej, keďže zabezpečuje výber daní a ten je jedným zo základných nástrojov fiškálnej politiky štátu. Taktiež musí neustále reagovať na meniace sa podnikateľské prostredie a v neposlednom rade minimalizovať daňové úniky. Veď práve množstvo zmien napríklad v oblasti dane z pridanej hodnoty je dôsledkom tohto boja a snahy štátu o dosiahnutie lepšieho výberu tejto dane.

Prečo je práve daň z pridanej hodnoty hodná mimoriadnej pozornosti?

Daň z pridanej hodnoty je špecifická najmä v tom, že za určitých okolností platba nesmeruje len od daňového subjektu do štátneho rozpočtu, ale aj naopak. Teda daň je vyplácaná zo štátneho rozpočtu priamo (prostredníctvom nadmerných odpočtov) daňovým subjektom, čo môže byť pre určité skupiny veľkým lákadlom ako prísť k peniazom.

Ako sa tomu dá zabrániť? Aké nástroje môže použiť štát voči týmto špekulantom?

Jedným z riešení je pomerne pr odhaľovanie tejto nelegálnej činnosti systémovými opatrniami napríklad zavádzaním kontrolných výkazov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite