Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Strach kazí myseľ

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Európska ľavicová inteligencia si zakladá na predstave amerických konzervatívcov ako bigotných obmedzencov, ktorým záleží len na ich zbraniach a znižovaní daní. Naozaj?

Keď som sa nedávno zúčastnil na diskusii o európskej utečeneckej kríze na jednej z konzervatívnych rozhlasových staníc so sídlom na juhu USA, prekvapilo ma, ako často moderátor a aj poslucháči zdôrazňovali, že pomoc utečencom je kresťanská povinnosť.

Parížske útoky tento americký étos pomoci a štedrosti isto úplne nezničia, ale výrazne ho naštrbujú. A strach, ktorý útoky vyvolali, hrá do karát niektorým politikom. Donald Trump napríklad len chvíľu po udalostiach v Paríži označil prezidenta Obamu za šialenca, ak dovolí 10-tisíc sýrskym utečencom prísť do USA. Čo je horšie, Trumpa nasledovali iní republikánski kandidáti – aj tí, o ktorých by si človek myslel, že majú viac rozumu, svedomia či oboch. Marco Rubio, pre mnohých mainstreamových republikánov favorit primárok, reagoval tvrdením, že Spojené štáty, žiaľ, nebudú schopné prijať viac utečencov a Chris Christie, bývalý úspešný guvernér New Jersey zdupľoval, že on by do krajiny zo Sýrie nepustil ani siroty mladšie než päť rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite