Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teror a deformované priority

.peter Schutz .časopis .týždeň vo svete

Teror si nie prvýkrát vybral Paríž a Francúzsko. Novembrový piatok trinásteho však vyzerá na viac než Charlie Hebdo. Vyzerá na zlom rozmerov európskeho 9/11.

Paríž 2015 je zlomom nielen z dôvodu o rád vyššieho počtu obetí, ale aj preto, že hrôzy od Národného štadióna a klubu Bataclan sa preťali s kulmináciou utečeneckej krízy. Hoci príval z juhu sa nestenčil ani nezmohutnel, streľba a výbuchy v Paríži udeľujú politickému konfliktu pri riešení migračnej otázky celkom novú rotáciu s nevypočítateľným dopadom na budúcnosť.
Na rozdiel od migračnej témy, kde sa do nemoty omieľajú argumenty o zlyhaní politiky, ktorá dlhodobo ignorovala príznaky návalu (sýrska vojna), podobné výčitky na adresu lídrov v súvislosti s parížskou tragédiou nepočuť. Hoci z prostredia tajných služieb i analytikov sa poukazuje, že politici roky dostávali varovania. Napríklad, že potenciálnych džihádistov je v EÚ aj bez vojny v Sýrii toľko, že ich už bez ďalšej personálnej, kompetenčnej a finančnej podpory jednoducho nedokážu sledovať.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite