Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Mediálny lynč a

Mediálny lynč a tlačový zákon
Pozorovatelia, ktorí na obhajobu slovenského bulváru hovoria, že je v porovnaní napríklad s tým britským ešte stále veľmi „friendly“, by mali po minulom týždni ohlásiť novú epochu. Tragická nehoda známeho moderátora Markízy Rastislava Žitného, ktorý bezohľadnou jazdou zabil päťročného chlapca, bola prirodzene vďačným objektom bulváru – okrem iného aj preto, že sám Žitný, ktorý nechal dlhé mesiace na jeho predných stránkach prepierať svoj súkromný život, dopustil, aby sa z obyčajného moderátora stala verejná celebrita. Za to ho teraz stihla krutá daň: spôsob písania novinárov o jeho cestnom pirátstve s tragickými následkami (za ktoré si zaslúži prísny trest) sa vyrovnával úrovni anonymných príspevkov v internetových diskusiách. Žitný pristál na titulnej strane najčítanejšieho týždenníka Plus 7 dní so škodoradostným titulkom Domachroval. V nevyhlásenej súťaži, kto zájde najďalej, sa predbiehali denníky Nový čas a Plus jeden deň. Tie moderátorovi, ktorý bol minulý týždeň v umelom spánku a údajne mu hrozí amputácia končatín, ochotne posielali zúfale slová žialiacich príbuzných typu: „Odplatíme sa mu, keď to bude najmenej čakať. Sama by som ho zabila.“ Nový čas, ktorý mal zo Žitného nehody celotýždennú hlavnú tému, neustále ironicky pripomínal, že moderátor je „zarytý kresťan“ a že ho Slovensko nenávidí. Nový čas uverejnil aj fotografiu, na ktorej má mladý moderátor krátko po nehode takmer odtrhnutú ruku. Článok v tomto denníku s titulkom Keď otvorí oči, tak... Dozvie sa 7 krutých správ, ktoré ho položia si jeho autor určite založí do vitrínky. Najďalej však zašiel časopis Šarm s fotkou Žitného na obálke a s hrdým titulkom Železnou tyčou naňho! (Hoci nie sme prívrženci sankcionovania médií, tento titulok dávame do pozornosti orgánom činným v trestnom stíhaní.)
Letné horúčavy neprospievajú médiám ani v iných kauzách. Televízia TA3 požiadala denník SME a týždenník Trend o opravu, pretože televízii sa nepáči, ako novinári informovali o zoznamoch s dobrými a nepohodlnými firmami. To by bolo ešte v poriadku – pikantné však je, že televízia sa pri svojej žiadosti odvoláva na nový tlačový zákon. A ešte pikantnejšie je, že pod žiadosťou je podpísaný šéf spravodajstva a publicistiky TA3 Richard Dírer, ktorý ešte nedávno polemizoval o zmysluplnosti tohto zákona v diskusnej relácii s premiérom Robertom Ficom. My novinári sme veru ctihodný stav.
.mh

Odvolaný
Koalícia na návrh Vladimíra Mečiara odvolala Pavla Minárika z postu šéfa mediálneho výboru. Keď sa vládni poslanci počas rozpravy rozhodli obmedziť dĺžku diskusných príspevkov, František Mikloško odmietol opustiť rečnícky pult. Mečiarovi pripomenul, že v roku 1990 sa do parlamentu dostal na kandidátke VPN a keď založil HZDS, nikto jeho spolustraníkov z vedenia parlamentu nevyhadzoval.
.jm

Úspech kardiocentra
Lekárom Detského kardiocentra sa podarilo voperovať osemmesačnému pacientovi mechanický prístroj, ktorý jeho zlyhávajúcemu srdcu pomôže, kým sa nenájde vhodný darca na transplantáciu. Bol to prvý prípad, keď slovenskí lekári úspešne voperovali dieťaťu umelé srdce. To, že nešlo o jednoduchú operáciu, dokazuje, že celosvetovo sa ročne zrealizujú „len“ tri desiatky podobných prípadov.
.lm

Jednoduchšie
Ukrajinci sa problémov, ktoré im priniesol vstup Slovenska do schengenského systému, zbavia už toto leto. Po našom vstupe do najväčšej bezhraničnej zóny na svete potrebovali pri ceste na Slovensko víza. Obyvateľom prihraničných oblastí pomôže zmluva o malom pohraničnom styku, vďaka ktorej víza nahradí povolenie Generálneho konzulátu Slovenska či Ukrajiny a cestovný doklad.
.lm

Na cestách po novom
Parlament schváli cestný zákon. Normu z dielne rezortu vnútra, ktorá má okrem vyšších pokút priniesť aj celoročné svietenie, vyššiu rýchlosť na diaľniciach a nižšiu v obciach, sa niekoľko poslancov ešte pred hlasovaním snažilo zmeniť. Rafaj a Pučík chceli napríklad zakázať chodcom počúvať hudbu a telefonovať na priechode pre chodcov. A čo takto dávať v parlamente fúkať?
.tg

Málo detí
Podľa údajov Štatistického úradu Slovensko starne. Kým v roku 1993 na sto detí pripadalo 45 dôchodcov, dnes je ich už 76. Nízka je aj priemerná plodnosť žien. Kým demografi udávajú ako kritickú hodnotu pre ďalší vývoj situácie 1,5 dieťaťa na ženu, u nás je to v posledných rokoch len 1,3. Dôsledkom nízkej plodnosti môže byť pokles počtu obyvateľov. Slováci sa menej sobášia a viac rozvádzajú. Naďalej klesá počet potratov, hoci tempo poklesu sa spomaľuje. 
.tg



Ľuboš Micheľ
Futbalový rozhodca a poslanec za SDKÚ sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu strany. Ako dôvody uviedol nehlasovanie strany za Lisabonskú zmluvu a kroky proti niektorým bratislavským členom. V čase, keď tieto témy boli aktuálne, však Micheľ svoj odlišný pohľad verejne neprezentoval.

Marián Hossa
Hoci sa skloňoval najmä Edmonton, slovenský hokejový útočník zamieri v novej sezóne do klubu Detroit Red Wings. S čerstvým víťazom Stanley Cupu podpísal ročnú zmluvu na 7,4 milióna dolárov. Ponuka Edmontonu bola finančne výhodnejšia, ale Hossa sa rozhodol uprednostniť silnejší klub.

Jána Slota
Ján Slota prehovoril. Elegantne a s gráciou, vlastne ako vždy. Kopol si do Hedvigy Malinovej a Maďarov, opäť ohrozujúcich slovenskú svojstojnosť. Kandidátke na prezidentku Ivete Radičovej odporučil, aby prezidentovala potkanom. Tu už skutočne niet čo dodať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite