Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nad Vrbovým dujú nové vetry

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Mesto Vrbové skoro dvadsať rokov žilo pokojným postsocialistickým životom, iba z

Mesto Vrbové skoro dvadsať rokov žilo pokojným postsocialistickým životom, iba z času na čas narušovaným dákou svadbou, pohrebom, krčmovou bitkou či oslavou štátnych a cirkevných sviatkov. Mnohí z jeho obyvateľov ani netušili, že medzi nimi žijú bratia Andrej a Branislav Jobusovci, členovia skupín Abusus, Karpatské chrbáty, Vrbovskí víťazi a Vrbovské vŕby. Keďže ani Jobusovci nie sú doma prorokmi, ich sláva sa končila tam, kde sa začínal chotár rodného mestečka.
Pred rokom sa to však začalo meniť. Páni bratia si po skúsenostiach z rôznych festivalov skúsili urobiť malý festival aj doma. Keďže to dopadlo dobre, rozhodli sa tohto roku pokračovať. Z víkendovej záležitosti sa stala kultúrna udalosť na celý týždeň. Od utorka do piatku bude pri T-Klube (bývalý klub už neexistujúceho podniku Trikota Vrbové) premietať každý deň jeden film pojazdný Bažant Kinematograf a premietaniam budú predchádzať rôzne kultúrne akcie – koncerty miestnych skupín, organový koncert, čítanie prózy či beseda Pod lampou. V nedeľu je na programe divadelné predstavenie. Táto časť festivalu je určená hlavne pre Vrbovčanov a vstup na ňu je zadarmo. Pre vrbovskú mládež bude určite zážitkom vidieť doma filmy na veľkom plátne, keďže obecné kino už dávno nefunguje.
Hlavný program je sústredený na sobotu, keď na štadióne MFK Vrbové vystúpia všetky hudobné inkarnácie bratov Jobusovcov, k tomu skupina Chiki-Liki-Tu-A so svojimi bočnými projektmi, Slobodná Európa v kompletnej zostave (aj s gitaristom Sveťom), modranskí králi Pii Jem a Matelko, bratislavské Živé kvety a ostravské Buty. Program spestrí miestna dychovka Vrbovanka, ktorá si podľa Braňa Jobusa zaslúži priestor na festivale, lebo „na jarmokoch a podobných atrakciách hráva na rohu ulice na zemi. Tak u nás bude na pódiu“.
Okrem hudby sa návštevníci festivalu môžu tešiť na rôzne happeningy, ako napríklad strieľanie z dela, maľovanie portrétov hojdacieho koníka či razenie vrbovských mincí v hodnote jedného vrbu. Presný program festivalu, na ktorý sa Braňo veľmi teší, môžete nájsť na stránke www.vrbovskevetry.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite